ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Galaktiskt befäl vill åt Ukraina

TT · 20 Maj 2014
Uppdaterad 20 Maj 2014
Galaktiskt befäl vill åt Ukraina

Galaktiskt befäl vill åt Ukraina


klar

Artikellänk är kopierad

Många vill bli president i Ukraina. Men en sticker ut, i kolsvart hjälm och mundering: Darth Vader. Men ingen vet vad den från filmens värld kände mäktige befälhavaren över en fjärran galax vill med Ukraina.

Vid landets östra gräns leker den starke ledaren Vladimir Putin katt och råtta med Ukraina; och stora ryska styrkor finns alltid nära ukrainsk mark.

Presidentvalet i Ukraina den 25 maj är viktigt, men hamnar liksom i skuggan av stormen. En nykläckt politiker kliver då igenom de mörka molnen: filmfiguren från Star Wars.

PotemkintrappanI ett av de senaste utspelen vandrar den stålklädde Vader med den väsande, hesa rösten i bas upp för den historiska Potemkintrappan i Odessa.

Med sig har han sina medhjälpare från filmeposet. Valet är förstås symboliskt. Trappan är känd från mästerverket Kryssaren Potemkin från 1925, en halvsann berättelse om upproret vid Svarta havet i början av förra seklet. Sekvensen vid trappan med 192 steg är historisk.

Även Vader, Darth Vader, vill bli historisk.

I ett presidentval där kandidaterna kommer i tjog, där många är okända, misstänkliggjorda eller bara bleka, har den själlöse och anonyme Vader blivit den mest personlige.

Trots sin makt kan även Darth Vader drabbas av bakslag. Valkommissionen har ogiltigförklarat hans kandidatur, delvis på formella grunder. Så Vader och hans många vita stormtrupper väljer att söka den viktiga borgmästarposten i hamnstaden Odessa, en av Ukrainas största städer med en mångfacetterad befolkning.

– Darth Vader syns överallt, säger Odessabon Sonja Sofijeva och hon brister verkligen ut i ett skratt när hans valrörelse kommer på tal när vi kör förbi en av valaffischerna utefter det enorma hamnkomplexet.

– Ingen vet vem som står bakom, och många ser Darth Vader som ett satiriskt inslag i valkampen. Få tror att de andra kandidaterna kan förändra Ukraina, förbättra ekonomin och styra oss bort från situationen i dag. De är för korrupta.

Grönklädda stödtrupper Vi passerar ytterligare en gigantisk affisch. Darth Vader med en stor stör, den silvriga fisken i härskarens famn. Och utefter Europaväg 95 mellan Odessa och Kiev återkommer Vader ofta.

– Även om Darth Vader inte längre kan kandidera för presidentposten, så påverkar kampanjen hela landet. Och de som står bakom måste ha pengar — det är inte billigt att affischera och bara grundplåten för att ansöka om en kandidatur är dyr, säger Sonja.

Och i ett land där konspirationsteorierna tyvärr ofta har fog för sig, finns förstås farhågan att Ryssland ligger bakom.

– Darth Vader, säger Sonja, har även ofta mossgrönklädda militärer med sig.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro