ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Galantis är vår nästa stora houseexport

Victor Johansson · 11 Apr 2014
Uppdaterad 11 Apr 2014
Galantis Linus Eklöw och Christian Karlsson utgör Galantis. De spelar på Coachellafestivalen lördag den 12 april och lördag19 april.

Galantis Linus Eklöw och Christian Karlsson utgör Galantis. De spelar på Coachellafestivalen lördag den 12 april och lördag19 april. Foto: Susanne Kindt


Det brukar krävas listettor och hitalbum för att bokas till Coachella. För Galantis räckte det med en singel. – Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Linus "Style of Eye" Eklöw.

klar

Artikellänk är kopierad

Balansgången från taxin uppför scentrappan är vinglig. Laptop i handen, blicken fäst på skärmen. Det är svårt att höra slutmixen. Vrålet från de 10 000 människorna bakom scendraperiet tränger igenom hörlurarna. Med bara minuter kvar till spelningen på nattklubben Privilege på Ibiza håller Christian "Bloodshy" Karlsson på att skriva klart kvällens öppningslåt. Han påbörjade slutarbetet på hotellet, justerade detaljerna i bilen till klubben och med två minuter kvar till konsertstart laddas nu slutmixen ner på usb-sticka. Publiken börjar bli otålig. Hejaramsor byts mot oroligt mumlande. Så slås scenlamporna på. Låten som för 60 minuter sedan var en halvfärdig demo pulserar nu ut genom PA-systemet.

– Jag får alltid uppror i kroppen innan en spelning. Det kan vara stressen av att slutföra en låt, men ibland beror det helt på andra saker. Som att dj:en innan spelar låtar med helt fel vibb – eller ännu värre – mina låtar. Vad fan håller den här snubben på med? Du står i ett dj-bås och det är högt och hetsigt. Det har blivit typ slagsmål bakom scen, säger Christian Karlsson och sätter spinn på sig själv i kontorsstolen bakom mixerbordet.

Här, i en studio i centrala Hollywood, sitter houseduon Galantis och slutför sin debut-ep med bara dagar kvar till Coachella. Svenskarnas inflytande på festivalen är inget nytt. Med Swedish House Mafia, Refused och First Aid Kit bland tidigare års akter är svensken idag ett lika självklart inslag i den Kaliforniska öknen som skallerormar och uttorkade djurkadaver. Galantis bokades med bara en singel på cv:t.

– Det är helt sjukt, säger Linus "Style of Eye" Eklöw. Vi blev lika överraskade som alla andra. Jag har aldrig varit med om något liknande. De måste verkligen ha gillat låten.

Christian Karlsson och Linus Eklöw fördes samma av gemensam beundrad. Linus gjorde sig ett namn house-dj, Christian som låtskrivare (Britney Spears, Katy Perry) och grundare av Miike Snow.

– Vi träffades i studion bara för att prata musik. Sedan växte det organiskt fram att vi skrev låtar ihop, säger Christian Karlsson. Jag har varit inne på dansmusik väldigt länge. Även när jag skrev till alla popartister. Jag och Pontus (Winnberg) vann en Grammy för "best dance" med Britney Spears Toxic redan 2003. 

Musiken – vemodiga melodier över elektroniska beats – är fjärran housens sorglösa rytmer.

–  Jag kan tycka att dansmusikscenen är väldigt tråkig, mycket av mainstreamhousen är under all kritik. Man har hört samma sak hundra gånger. Främst är det låtskriveriet som skiljer oss från de andra houseakterna. 90 procent av alla dj:s börjar med sound och produktion och sedan skriver de låten ovanpå. Vi börjar alltid med låten.

Även rösterna skiljer sig åt. Den mänskliga klangen är utbytt mot datoriserade robotstämmor.

– Jag lyssnar hellre på en förvrängd röst än på en människas röst, säger Christian Karlsson. Så har det alltid varit. Vi skruvade sönder Britney Spears, det fanns ju knappt något kvar av henne. Det var inget fel på henne, det är för att jag föredrar det.

I vår väntar en omfattande USA-turné. Efter tre världsturnéer med Miike Snow är Christian Karlsson rutinerad. Ett favoritminne är från Australien.

– Vi turnerade med en ambulerande festival i flera veckor. Alla banden reste ihop och levde ihop. När man kom ner till gymmet på morgonen kunde killen från Faithless stå och träna karatekoreografi bredvid en vid hantlarna. Och det var alltid en rolig mix av folk på planet. På ena raden satt Ludacris och Nas, på andra raden satt vi och Phoenix. Folk satt alltid och spanade efter vilka som flög förstaklass och vilka som flög ekonomi. Det kunde bli väldigt konstig stämning. Vad fan? Sitter de där världsstjärnorna i ekonomi?

Går livet på vägarna någonsin snett?

– Hela tiden. Jag höll fast vid en viss cd-spelare och inför Privilege ringde Tiësto och frågade om jag kunde spela på samma modell som han, så vi slapp byta. Men jag ville inte. Hela jävla ön är ju full av den modellen jag spelar på. "Men alla är i dåligt skick", svarade han. Hur dåliga kan de vara? Jag kör inte på något annat. När jag kom dit hade de ställt upp en hög med mina cd-spelare och när jag väl började spela gick de sönder på löpande band. Jag fick nästan byta cd-spelare för varje låt. Jag kände mig så jävla dum, han hade ju rätt.  "Inte den här också!" tänkte jag samtidigt som någon tekniker höll på att koppla ur nästa trasiga spelare.

Vad har ni offrat för framgångarna?

– Familj och vänner. Man borde skämmas. Jag har en inställning där jag bara går på hela tiden. Så kommer jag på att jag missat allt. Folks bröllop, familjegrejer. Det är pinsamt. Man är en jävla dålig kompis också. Jag måste bli bättre, säger Christian Karlsson, och fortsätter:

– Det handlar inte om att jag inte bryr mig, men när jag går in i musiken förlorar jag tid och rum. Man är en manisk människa. Jag glömmer att sova och äta. Jag börjar hallucinera till slut. I det stadiet kan vad som helst hända runtomkring en utan att man märker det.

Hur firar ni framgångarna?

– Det jag unnar mig är att behålla låtarna jag vill ha. Jag kan ha skrivit en låt som jag vet kan bli världens största hit med världens största artist, men jag gör den själv trots att den inte kommer bli lika stor. Att säga nej till världsstjärnor, det är att unna mig.

LÄS MER: 40 år av svenskt musikunder – så började det

Startade 1999 
  Coachella har sedan starten 1999 växt till världens mest inflytelserika musikfestival. I år hålls festivalen i två upplagor: 11-13 april och 18-20 april.
Startade 1999 Coachella har sedan starten 1999 växt till världens mest inflytelserika musikfestival. I år hålls festivalen i två upplagor: 11-13 april och 18-20 april.Foto: Alamy / All Over Press
Hålls i öknen 
  Festivalen arrangeras på Empire Polo Fields i Indio i den kaliforniska öknen – två timmar från Los Angeles. Paul McCartney, Madonna och Jay-Z är bara några av artisterna som uppträtt här genom åren.
Hålls i öknen Festivalen arrangeras på Empire Polo Fields i Indio i den kaliforniska öknen – två timmar från Los Angeles. Paul McCartney, Madonna och Jay-Z är bara några av artisterna som uppträtt här genom åren.Foto: Corbis / All Over Press
Många svenskar 
  Svenskarnas inflytande har varit stort. Swedish House Mafia (bilden), Avicii, First Aid Kit, Refused, Miike Snow, The Hives, Ghost och Adrian Lux är ett axplock av blågula artister som uppträtt.
Många svenskar Svenskarnas inflytande har varit stort. Swedish House Mafia (bilden), Avicii, First Aid Kit, Refused, Miike Snow, The Hives, Ghost och Adrian Lux är ett axplock av blågula artister som uppträtt.Foto: Retna US / All Over Press
Årets bokningar 
  2014 består uppställningen av bland andra Outkast, Pharrell Williams, Arcade Fire och Lana Del Rey (bilden).
Årets bokningar 2014 består uppställningen av bland andra Outkast, Pharrell Williams, Arcade Fire och Lana Del Rey (bilden).Foto: Wenn Ltd / All Over Press
Svenskar 
  På svenskfronten i år finns bland andra Alesso, The Knife, Graveyard (bilden), Goat och Galantis.
Svenskar På svenskfronten i år finns bland andra Alesso, The Knife, Graveyard (bilden), Goat och Galantis.Foto: Rex Features / All Over Press
klar

Artikellänk är kopierad

Victor Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro