ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Galleri stoppar Vilks rondellhundar

Leif Oldenburg · 18 Nov 2013
Uppdaterad 18 Nov 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Konstnären Lars Vilks kontroversiella rondellhundar kommer inte att visas i Stockholm i början på december. Ägaren av galleriet har sagt nej.

– Jag förstår rädslan men det är trist när människor skräms till tystnad, säger Lars Vilks till Metro.

Ännu har ingen vanlig utställning visat Lars Vilks omstridda originalteckningar från 2007 av profeten Muhammed som rondellhund. Flera utställningar och gallerister har i sista stund dragit tillbaka teckningarna.

– Det finns inga gallerier som vågar visa originalteckningarna. Vi har försökt i London och Berlin och nu i Stockholm. Men det verkar vara kört överallt, säger Henrik Rönnquist, själv gallerist i Malmö som har hyrt den aktuella lokalen på Södermalm i Stockholm.

I september 2007 utfärdade al-Qaida en så kallad fatwa mot Lars Vilks och chefredaktören på Nerikes Allehanda som publicerat en av teckningarna. Vilks lever i dag under mordhot och har beskydd dygnet runt.  I maj 2010 utsattes hans hem för en anlagd brand. Två yngre män dömdes till fängelse för försök till mordbrand.

– Just nu står jag och väntar på en livvaktsstyrka som ska följa med mig till tandläkaren. Det är trist men jag har levt så här i tre år och har vant mig, säger han till Metro.

Även om rondellhundarna inte kommer att visas genomförs utställningen med 25 av Lars Vilks verk som planerat den 7-18 december på Galleri Movitz i Stockholm.

Läs mer: Bengt, 73, greps – ville bara ställa ut sin konst

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro