ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Galna myror till attack i miljontal

Aron Andersson · 3 Okt 2011
Uppdaterad 3 Okt 2011
Den galna håriga myrans latinska namn är Nylanderia pubens. Den kallas även "Caribbean crazy ant" eftersom dess ursprung kan spåras till Karibien.

Den galna håriga myrans latinska namn är Nylanderia pubens. Den kallas även "Caribbean crazy ant" eftersom dess ursprung kan spåras till Karibien. Foto: Scanpix


Håriga galna myror går till attack. Arten är ovanligt svår att kontrollera och rör sig rekordsnabbt.

klar

Artikellänk är kopierad

Rubriken låter som titeln till en dålig skräckfilm. Men faktum är att hotet är reellt, och drabbar USA just nu.

Arten "hairy crazy ants", håriga galna myror på svenska, finns i miljontal och utgör ett stort problem i landet. Forskaren Jim MacGown har studerat myrorna, som kan förstöra hela industrier.

Han fick bland annat bevittna hur de körde ut en en boende ur dennes husvagn, genom att invadera tomten där den stod. Trycket från myrorna fick husvagnens väggar att buktas inåt. – I månader efteråt kunde jag sluta mina ögon och se hur de rörde på sig, säger forskaren till nyhetsbyrån AP.

Myrarten invaderar just nu flera städer och hem i södra USA, i delstaterna Florida, Texas, Mississippi och Louisiana. De kallas galna för att de rör sig nästan slumpartat, i en hastighet som en vanlig myra bara kan drömma om. De kallas håriga för sina fjun, som får dem att glänsa mindre än andra myrarter.

De tar sig fram i landet genom att resa med motorcyklar, lastcontainrar, höbalar och flyttbilar. Om en av myrorna dör, utsöndras en kemikalie som får resten av myrorna att gå till attack. – De andra myrorna strömmar till. Innan du vet ordet av har du en boll av myror, säger Roger Gold, professor i entomologi, till AP.

Men det finns en man som har försökt sätta stopp för de galna myrorna. Tom Rasberry jobbar som insektsutrotare och var den första som upptäckte arten i Texas, år 2002. De senaste månaden har han behandlat 1 000 hem som invaderats av insekten.

Men trots hans insatser fortsätter myrorna att sprida sig. I Texas finns de nu i 18 countys och sedan de upptäcktes 2002 har de även spridit sig till Mississippi och Louisiana. I Florida fanns de redan år 2000 och även där sprider de sig.

Att de lyckas köra ut någon från sitt hem är dock fortfarande sällsynt. En större oro är vad som skulle kunna hända om de lyckas invadera ett kraftverk eller reningsverk.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro