ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gamertjejer: Vi trakasseras – men vi kan inte bara sitta tysta

Aron Andersson · 14 Nov 2014
Uppdaterad 17 Jan 2017

klar

Artikellänk är kopierad

Debatten om sexism, trakasserier och näthat i spelvärlden gör att påhoppen tar ny fart. Men uppmärksamheten är ändå vägen framåt menar flera kvinnliga gamers som Metro pratat med.

– Ju mer något förändras, desto våldsammare kommer reaktionerna att bli. De som verkligen kränker och trakasserar har inte så schysst kvinnosyn från första början, säger Moa Frithiofsson, en av de 401 icke-män som skrev insändaren ”Ja, det finns gamers som inte är män” i Metro på torsdagen.

Insändaren kommer som ett inlägg i en större debatt som pågått en längre tid, men som aktualiserats och uppmärksammats brett under hösten. Näthat och trakasserier mot de som höjt rösten och pekat på sexism i spelvärlden har dessvärre förstärkts av all uppmärksamhet.

Men trots att reaktionerna på kort sikt riskerar bli än mer hatfulla tror Moa att en diskussion är rätt väg framåt.

– Vilken annan väg ska man gå? Vi kan inte sitta tysta, det är klart att vi ska få spela och spela för vår egen skull, säger hon.

Hon får medhåll av Johanna Taller, en annan av insändarskribenterna, som ser höstens debatt som något positivt.

– Jag tror det kommer upp mer utanför gamingvärlden, att fler personer blivit medvetna om att det finns ett problem. Jag tror att situationen kommer att förbättras på sikt, men att det måste ta lite tid.

Hon poängterar att det inte enbart handlar om synen på kvinnliga spelare utan alla som faller utanför normen, något som flera av skribenterna understryker.

►LÄS MER: Snart kan dataspel få sexistmärkning

►LÄS MER: Vad är #Gamergate – 9 frågor och svar

I insändaren står det bland annat: ”Vi vill bli accepterade som gamers, inte på nåder som potentiella partners.” Ändå fick en av kvinnorna som en följd av texten ett sms från en okänd man som försökte göra ett närmande.

– Jag tycker det är ganska sorgligt. Vi skriver att vi inte är intresserade av att bli raggade på och så blir vi raggade på. Personer som gör sådant har helt missat poängen, säger Johanna Taller.

En annan av skribenterna menar att det faktiskt börjat ske förbättringar inom spelvärlden, särskilt från spelutvecklarnas sida.

– Det jag märkt av är att de som gör spel börjar lyssna mer på tjejer. De börjar faktiskt fråga oss saker. Tyvärr pågick också en lång diskussion om att få en kvinnlig huvudkaraktär i nya ”Assassin’s Creed”, där studions svar var att de inte hade tid eller pengar eller något liknande. Men det är inte så svårt att sätta ett par bröst på en gubbe, säger Linda Isacsson.

Alla är dock inte överens om att situationen faktiskt blivit bättre redan nu, men att uppmärksamheten för frågan ändå är något positivt.

– Jag ser inte att det blivit bättre, bara att det uppmärksammats mer. Men det ser jag som en bra grej. Man måste synliggöra problemen för att kunna göra något åt dem, säger Johanna Rönnsved.

► LÄS MER: Massakerhot mot feministisk speldebattör

► LÄS MER: Så utsätts svenska speltjejer: ”Jag ska se till att ditt liv blir ett helvete”

Få senaste nytt i din mobil – ladda ner Metros nyhetsapp för Iphone härför Android här

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro