ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gammalt bäcken avslöjar våra smarta förfäder

Aron Andersson · 27 Nov 2012
Uppdaterad 27 Nov 2012
Gammalt bäcken avslöjar våra smarta förfäder

Gammalt bäcken avslöjar våra smarta förfäder Foto: Western Reserve University / Scanpix / Montage


Våra förfäder hade större hjärnor än vi tidigare trott. Det visar ett 1,2 miljoner år gammalt bäckenben.

klar

Artikellänk är kopierad

Gammalt bäcken avslöjar våra smarta förfäder 
  Hjärnforskaren Martin Ingvar.
Gammalt bäcken avslöjar våra smarta förfäder Hjärnforskaren Martin Ingvar.Foto: Scanpix

Bäckenet kommer från en kvinna av släktet Homo erectus och hittades i Etiopien. Det 1,2 miljoner år gamla benet är unikt då det är nästan helt intakt. Förlossningskanalen är större än väntat vilket också innebär att den tidens barn hade större kranium, och troligtvis större hjärnor.

Nu tvingas forskarna tänka om exakt hur våra förfäder egentligen såg ut. – Det faktum att fyndet av ett bäcken kan påverka synen på när i tiden som den stora hjärntillväxten skedde visar hur begränsade data som finns för att säkert uttala sig om exakt när saker har skett, säger Martin Ingvar, professor i kognitiv neurofysologi vid Karolinska institutet. – Den typen av förändring som beskrivs är en kontinuerlilg process som säkert skett i flera steg över mycket lång tid.

Tidigare trodde forskarna att Homo erectus hade betydligt smalare höfter och att kroppen var optimerad för att springa långa avstånd i varmt klimat. De nya fynden har presenterats i vetenskapliga tidsskriften Science.

Samtidigt som hjärnforskningen i dag visar att vi blir smartare för varje generation så hade alltså våra förfäder kanske betydligt större hjärnor än vad forskarna tidigare trott. – Jag ser det som en viktig men inte avgörande pusselbit om vår kunskap om hur evolutionen sett ut för den moderna människan, säger Martin Ingvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro