ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gammalt hat gömmer sig i nya konspirationsteorier

Jack Werner · 15 Jan 2015
Uppdaterad 16 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

En fejkad BBC-artikel öppnar dörren från 2001, och släpper fram gammalt och uppdämt hat. Jack Werner skriver om konspirationsteorier och hur de förändrats – och förblivit – över tid.

Morgonen den 11 september 2001 lät 4 000 judar bli att gå till sina jobb i World Trade Center. Det uppgav den Hizbollah-kopplade libanesiska tevekanalen Al-Manar veckan efter den historiska terrorattacken, i en rapport som kom att utvecklas till den första av många seglivade konspirationsteorier kring 9/11.

Enligt ryktet skulle israeliska agenter ha varnat judar som jobbade i WTC för att gå till jobbet den dagen. Det amerikanska utrikesdepartementet kontrade genom att redovisa samtliga 76 judiska offers namn, och påvisa att de i procent av samtliga döda i attacken var lika många som New Yorks judiska befolkning i förhållande till hela stadens befolkning. Ändå snubblar surfare än i dag på utstuderade bloggposter där påståendet om de 4 000 judarna lever kvar. I ett inlägg från 2010 spekulerar författaren i om de 76 judiska offren i själva verket överlevde och drog i väg för att ta värvning i Israels armé.

Det är svårt att ringa in ögonblick då konspirationsteorier föds, men under dagarna som gått sedan terrorattentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo har det hänt. Mest skamlös var en hemsida som byggdes så den såg ut som brittiska BBC, med en artikel där suddiga bildartefakter i Youtubefilmer utmålades som tecken på regisserade händelser. I artikeln stod det att fler och fler nu börjar tro att ”händelsen var en ’false flag’-attack utförd av CIA och/eller Mossad”.

I likhet med 9/11-attacken skördade även terroristerna kring attacken mot Charlie Hebdo judiska offer – i kosher-affären dog fyra judiska män. Man kan tycka att den som med antisemitisk logik sätter likhetstecken mellan judar och Israel borde se israeliska Mossads inblandning i attackerna som ett misslyckande – men det skulle förutsätta att konspirationsteorier var logiska. Så är inte fallet. En konspirationsteori är alltid fruktans förlängda arm, hat förklätt till logik.

Den fejkade BBC-sidan har nu plockats ned. Kanske hann den väcka de gamla konspirationsteorierna från den 11 september. Kanske hade de aldrig ens somnat in.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro