ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Gäng attackerade ordningsvakter i Rinkeby – en man gripen

Karl Enn Henricsson · 21 Jan 2019
Uppdaterad 21 Jan 2019
Under söndagskvällen attackerades ordningsvakter i Rinkeby, och en man greps. Arkivbilder.

Under söndagskvällen attackerades ordningsvakter i Rinkeby, och en man greps. Arkivbilder. Foto: Jonathan Näckstrand/Fredrik Sandberg/TT


Ett tätare samarbete mellan polis och ordningsvakter ska leda till en lugnare miljö i Rinkeby. Men under söndagen attackerades flera ordningsvakter av ett gäng. En man greps.

klar

Artikellänk är kopierad

Under söndagskvällen befann sig flera ordningsvakter vid tunnelbanan i Rinkeby i syfte att skapa trygghet.

– Det kom ett gäng från tunnelbanan som gjorde lite hotfulla gester mot ordningsvakterna. Det fortsatte på torget utanför då gänget började kasta fulla ölburkar, iskockor och diverse annat mot ordningsvakterna, säger Kjell Hellström, operativ samordnare vid polisen.

Eftersom polispatruller befann sig i närheten kunde en man i 20-årsåldern gripas. Han anhölls misstänkt för försök till grov misshandel. De andra i gänget lyckades komma undan.

”Försöker jobba in ordningsvakter”

– Vi har en insats i Rinkeby där vi försöker jobba in ordningsvakterna i tunnelbanan igen. De har inte tjänstgjort där på länge. Den här insatsen har pågått under cirka två månader och polisen är betydligt mer närvarande för att försöka jobba in ordningsvakterna, så att de ska våga vara där, säger Kjell Hellström.

Under förra året kom information om att ordningsvakter endast fick utföra sitt jobb med hjälp av polisen vid fyra av Stockholms tunnelbanestationer. Det handlade om stationer i Rinkeby, Tensta, Rissne och Hjulsta.

Polisen: Är en speciell miljö i Rinkeby

Säkerhetsbedömningen gjordes av SL:s Trygghetscentral.

– Det är en speciell miljö i Rinkeby, säger Kjell Hellström.

Hur menar du med ”speciell miljö”?

– Att det är lite annorlunda än på andra ställen, eftersom det varit stort ungdomshäng och mycket narkotikaförsäljning i biljetthallar. Det är det vi försöker få bort nu.

Anser du att insatsen hittills har gett resultat?

– Ja, det har blivit lugnare. Men det är ett långsiktigt arbete. Vi kommer hålla på ett bra tag och inte släppa det. Vi kan inte låta ordningsvakterna vara själva, och vi kommer hålla en fortsatt hög polisnärvaro där.

Söndagens händelse betecknar Kjell Hellström som ganska ovanlig.

– De som vi brukar beteckna som kriminella brukar det gå att prata med. I det här fallet verkar det även ha varit berusning inblandat.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro