ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gängkrig i parkerna om djurens överlevnad

Ellen Wennerström · 9 Dec 2013
Uppdaterad 10 Dec 2013
Här har parkvakterna som Allan Carlson patrullerade med hittat ett övergivet tjuvjägarläger. Allan Carlsson berättar att vid ett par tilfällen har han känt sig både rädd och hotad av tjuvjägare.

Här har parkvakterna som Allan Carlson patrullerade med hittat ett övergivet tjuvjägarläger. Allan Carlsson berättar att vid ett par tilfällen har han känt sig både rädd och hotad av tjuvjägare. Foto: Allan Carlson / WWF


Livet som parkvakt är svårt på många sätt. De riskerar sina liv för att rädda Afrikas djur- och växtliv. Allan Carlson har patrullerat med vakterna i Tanzania och berättar om hur vi kan hjälpa till i arbetet mot tjuvjakten.

klar

Artikellänk är kopierad

Tjuvjakten i Afrika är en organiserad brottslighet, en lukrativ verksamhet med utbredda nätverk och egna smuggelvägar som snabbt forslar bort bytet.

– Det typiska fallet är att det kommer en person till en by med en stor summa pengar, samma dag är elfenbenet borta från byn på väg till något hemligt lager som sen smugglas vidare till Sydostasien, säger Allan Carlson, elefantspecialist på Världsnaturfonden, WWF, som varit på besök i Selous nationalpark i Tanzania.

För att bekämpa tjuvjakten patrulleras parkerna av vakter. En rutinpatrull kan innebära att de är ute i uppåt tio dagar i sträck och vandrar 20 till 30 mil åt gången för att övervaka parken. Allan Carlsson följde med på en sådan patrullering och han vittnar om ett makabert arbete som de utför varje dag. 

Förutom att kartlägga och räkna de vilda djuren, ska de spåra upp tjuvjägare, ta bort förgiftade spikar och snaror från stigarna och samtidigt akta sig för att hamna i skarpt läge med de beväpnade tjuvjägarna.

– Det är ett gängkrig av värsta slag där ute, säger Allan Carlson.

Han berättar om parkvakter som blivit dödade eller tvingats sluta arbeta för att de och deras familjer har blivit utsatta för hot. Han menar att de kämpar på helt olika villkor. Parkvakterna har inte råd till utrustning för att kunna utföra det arbete som krävs.

– Där kan vi stötta, i allt det praktiska som de behöver utrustning, stövlar, tält, GPS, ficklampor. Allt förutom vapen, säger Allan Carlson.

Förra året gjorde myndigheterna en specialinsats vid gränsområdet Moçambique och Tanzania. De tillsatte en grupp som reste runt i de södra byarna utanför de skyddade områdena för att lagföra dem som ägnade sig åt tjuvjakten. Ett par hundra personer åkte fast och kan få avtjäna 20 år långa straff. I år gör man en ännu större satsning i hela landet.

­–Förhoppningsvis ska den stora satsningen sända en stark signal till dem som håller på. Då kommer man se en brytpunkt, vi kommer nog fixa det, säger Allan Carlson.

LÄS MER:

Brist på elefanternas bajs hotar ett helt ekosystem

Barnhemmet där övergivna elefantungar får hjälp

Så kämpar de mot ökande tjuvjakt

Bekämpade tjuvjakten med fotboll

Tänk dig att en rik affärsman kommer och ber dig gå ut och skjuta en älg, du kan skogen och vet på ett ungefär var de håller till. Han säger att hornen är värdefulla och han erbjuder dig tio årslöner för jobbet. Du vet att det är fel, men du är arbetslös och en älg mer eller mindre gör väl ingen skillnad.

Så ungefär kan det gå till när tjuvjägare rekryteras i de lokala byarna i Tanzania för att få tag på nytt elfenben. Byborna är ofta bönder och under torka finns inte så mycket för dem att göra. Så det är lätt att falla för frestelsen och pengarna som erbjuds av smugglarna.

Pesa Mbili kom på ett sätt att råda bot på det. Han började för nästan 20 år sedan att arbeta mot tjuvjakten i södra Tanzania på olika sätt. En dag tog han med sig fotbollar till ungdomarna i byarna och fick dem att börja spela fotboll.

Laguppställningar bildades och turneringar arrangerades. Plötsligt blev det viktigare att slå grannbyns fotbollslag så torkperioden ägnades åt träning inför matcherna. Det fanns inte längre tid att springa tjuvjägarnas ärenden. Det är ett talande exempel på hur man kan bekämpa brottlighet på ett fredligt och kreativt sätt.

Läs hela historien om Pesa Mbili:

"En Parkvakts Testamente”

Pesa Mbili har bekämpat tjuvjakten i flera decennier.
Pesa Mbili har bekämpat tjuvjakten i flera decennier.Foto: Allan Carlson / WWF
klar

Artikellänk är kopierad

Ellen Wennerström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro