ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gängkriminella misstänks ha kidnappats

Madeleine Korneliusson · 26 Nov 2013
Uppdaterad 26 Nov 2013

Två gängkriminella män med kopplingar till den senaste tidens gängkrig i Göteborg har anmälts försvunna av anhöriga. Enligt polisen kan männen ha blivit kidnappade och deras försvinnande har nu rubricerats som människorov.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen lämnade beskedet om den misstänkta kidnappningen på en pressträff under tisdagen. Håkan Larsson, Carina Persson, Sven Alhbin och Håkan Frank deltog. – Vi har för tillfället inte tillräckligt på fötterna för att kunna tala om en mordutredning, utan nu handlar det om en människorovsutredning i två fall, säger Sven Alhbin.
Polisen lämnade beskedet om den misstänkta kidnappningen på en pressträff under tisdagen. Håkan Larsson, Carina Persson, Sven Alhbin och Håkan Frank deltog. – Vi har för tillfället inte tillräckligt på fötterna för att kunna tala om en mordutredning, utan nu handlar det om en människorovsutredning i två fall, säger Sven Alhbin.Foto: Adam Ihse /TT

Det var med anledning av tisdagsmorgonens tillslag mot tio gängkriminella män som polisen under dagen höll en presskonferens på polishuset i Göteborg. Det var då som man även valde att berätta om de två försvunna männen.

Den ena mannen, en 21-åring boende i Gårdsten har varit försvunnen sedan den 10 november. Den andra, en 28-årig man hemmahörande i Bergsjön har varit borta sedan den 17 november.

Båda männen har anmälts försvunna av sina respektive anhöriga.

– Vår bedömning just nu är att vi inte kan utesluta att det kan ligga brott bakom och därför har anmälningar om människorov upprättats i två olika fall, säger kommenderingschef och chef för länskriminalpolisen Sven Alhbin.

De båda männen är kända av polisen sedan tidigare och figurerar i de gängkretsar som just nu ingår i gängkonflikten i Göteborg. Enligt polisen finns det dock ingen synbar koppling mellan de två fallen.

– Men sedan vad vi kommer fram till i utredningen, det vet vi inte, säger Sven Alhbin.

Kan det vara så att de har blivit mördade?

– Vi har för tillfället inte tillräckligt på fötterna för att kunna tala om en mordutredning, utan nu handlar det om en människorovsutredning i två fall. De är försvunna och det finns konfliktsituationer som de här människorna varit har aktuella i. Om det är på grund av konflikter som de är försvunna, det vet vi inte i dag.

Har det funnits en hotbild mot de här två männen?

– De ingår i kriminella konstellationer och då finns det alltid en hotbild bara av att de befinner sig där, säger Sven Alhbin.

Under dagens presskonferens berättade man även mer om de frihetsberövanden som gjordes tidigt i morse. Det var mellan klockan 06.30 och 08.30 som ett tiotal husrannsakningar gjordes runt om i Göteborg. De flesta i eller i närheten av Bergsjön.

Under tillslaget greps tio gängkriminella män födda mellan 1987 och 1993 som varit anhållna i sin frånvaro, samtliga misstänkta för en grov misshandel av en man i Bergsjön för några dagar sedan.

– Det är vår uppfattning att det varit tio mot en, säger Sven Alhbin.

Enligt polisen ser man dagens tillslag som en åtgärd i det enskilda misshandelsfallet så väl som en del i arbetet att förebygga framtida våldsbrott.

– Det är en del i att få en varaktig förbättring i Göteborg.

Förhör pågår med de tio männen just nu. Om de kommer att begäras häktade så ska det ske senast klockan 12.00 på fredag.

Kan de tio männen komma att delges misstanke även om andra brott?

– Det vet vi inte nu. Det är upp till åklagaren att bedöma det.

klar

Artikellänk är kopierad

Madeleine Korneliusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro