ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Gängledaren sköts till döds under biljakt – två män döms för mordet

Annica Ögren · 27 Jun 2018
Uppdaterad 27 Jun 2018
På onsdagen meddelades domen mot männen som stod åtalade för mordet i Bromma i november 2017.

På onsdagen meddelades domen mot männen som stod åtalade för mordet i Bromma i november 2017. Foto: Aftonbladet/IBL Bildbyrå/ IVARSSON JERKER/Patrik Svedberg.


På onsdagen meddelar Solna tingsrätt att två män, 24 respektive 23 år gamla, döms för mord och medhjälp till mord. Totalt stod sju män åtalade i det så kallade Mariehällsmordet, som skedde i november förra året.

klar

Artikellänk är kopierad

Tingsrätten slår fast att den 24-årige mannen sköt ihjäl offret med automatvapen efter att ha deltagit i biljakten i Mariehäll i Bromma, Stockholm, i november förra året. Han döms även under tilläggspunkterna fara för annan och för försök till grov stöld – straffet blev 18 års fängelse.

Mannen har tidigare åtalats misstänkt för att ha mördat sin flickvän genom ett skott i huvudet år 2012, som Metro skrivit om tidigare. Han friades dock för mordet i tingsrätten, men dömdes till tre års fängelse för vållande till annans död.

En 23-årig man döms av tingsrätten för medhjälp till mord genom att ha förberett inför mordet. I domen beskrivs det hur de två männen bland annat kartlagt offrets bostad liksom det omkringliggande området dagarna före mordet.

Enligt domen var det 23-åringen som körde fordonet under biljakten och 24-åringen som sköt med automatvapen från ett av passagerarsätena.

Den 31-årige mannen som polis och åklagare pekat ut som ledare för det kriminella Östberganätverket, frikänns för misstankarna om anstiftan till mord.

Ytterligare fyra personer som åtalades för medverkan i mordet frikänns.

Startskottet

Det var i november förra året som en 28-årig man blev ihjälskjuten under en dramatisk biljakt i Mariehäll i Bromma, Stockholm. Offret var med i det så kallade Bredängsnätverket.

Efter biljakten i Mariehäll hittades skyttarnas bil brinnande vid ett bad i Ängby. Vittnen har berättat hur en annan bil i samband med branden lämnade platsen.

Dagarna innan Mariehällsmordet, varnade polisen en man om att det fanns en hotbild mot hans liv och att han skulle hålla sig undan. Om detta har Metro skrivit tidigare.

Mannen, som senare visade sig vara den utpekade ledaren för Östberganätverket, lämnade då landet, men misstänktes redan då ha påbörjat planering och anstiftan av mordet som skedde bara dagar senare.

Sju häktades

Totalt sju män häktades senare för inblandning i mordet. Två personer åtalades för mord, tre för medhjälp till mord och två personer för anstiftan till mord.

Men i rätten ansågs bevisningen inte vara tillräcklig mot fem av de sju männen för att kvarhålla dem häktade. Den åttonde juni hävdes häktningsbesluten och männen försattes på fri fot.

Gängkonflikt

I polisens förundersökning beskrivs det i detalj hur de sju männen ska ha planerat mordet genom att kartlägga offret i flera dagar innan gärningen skedde. Om detta har Metro skrivit tidigare.

I förundersökningen framgår det att mordet är ett av många i en blodig konflikt som pågått i flera år mellan de två kriminella nätverken Bredängsnätverket och Östberganätverket, i Stockholmområdet.

Två av männen som stått åtalade för inblandning i Brommamordet, stod även åtalade för inblandning i ett rånförsök mot en värdetransport i Enköping i oktober 2017. En av männen, 33 år gammal, döms nu till tio månaders fängelse för försök till grov stöld och en fjärde man, 24 år gammal, döms till sex månaders fängelse för medhjälp till grov stöld.

pil
Det här har hänt i konflikten

2013

Konflikten mellan Östberga- och Bredängsnätverket började 2013 när den nu mördade 28-åringen (med ledande roll i Bredängsnätverket) anklagade en person ur det rivaliserande nätverket för att ha stulit kokain i en narkotikaaffär. Den nu mördade 28-åringen sköt Östbergamedlemmen i benet och dömdes till fängelse.

I september samma år mördas en av de två bröderna till ledaren inom Östberganätverket. Han sköts ihjäl av vad som misstänktes vara personer inom Bredängsnätverket, bland annat den nu mördade 28-åringen. Ingen blev dock åtalad för mordet.

Dagen efter sköts en person inom Bredängsnätverket ihjäl, i Östberga. En högt uppsatt person inom Östberganätverket dömdes för medhjälp till mordet.

I oktober 2013 skedde ett mordförsök i Bredäng. Flera skott avlossades mot personer inom Bredängsnätverket. Den andra brodern till ledaren inom Östberganätverket greps och dömdes senare för detta mordförsök.

2015

I augusti 2015 besköts en central person ur Bredängsnätverket och överlevde. Polisen har ingen misstänkt.

2016

I mars mördades pojkvännen till Bredängsledarens syster. Pojkvännen var även nära vän med den nu mördade 28-åringen.

I juli samma år blev en av männen inom Östberganätverket, en nu 20-åring, skjuten när han färdas i en bil. Biljakten skedde i Östberga och mannen skadades allvarligt. Den nu mördade 28-åringen och en allierad åtalades för mordförsöket men friades.

2017

I augusti mördas den andra brodern till ledaren i Östberganätverket. Han sköts ihjäl i ett garage i Östberga. Ärendet är fortfarande öppet och ingen har åtalats för mordet, än.

20 november mördades den 28-årige mannen från Bredängsnätverket efter en biljakt i Mariehäll.

pil
Det här är Östberga- och Bredängsnätveket

Östberganärverket har en stark bas i Östbergahöjden. En central roll i nätverket har flera medlemmar inom en specifik familj, bland andra ledaren. Nära honom finns ett antal individer som vuxit i hierarkin och som har eller har haft ledande roller. Bland dessa finns bland annat den 20-årige man som i juli 2016 blev beskjuten i sin bil.

Bredängsnätverket har sitt geografiska ursprung i Bredäng. De har ingen person som ensam är tydlig ledare, men det finns personer som tydligt har väldigt starka och ledande roller. En av dessa är 28-åringen som mördades i Mariehäll den 20 november 2017. Hans roll i nätverket har varit av stor betydelse sedan 2013, trots att han därefter suttit i fängelse under ett antal år för grov misshandel. Den nu döda 28-åringen var nära vän med den man som mördades 2016 i Bredäng.

På plats vid skjutningen i Bredäng 2013, som ses som starten på konflikten mellan nätverken, fanns fyra av de personer som nu alla mördats i den pågående konflikten.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro