ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ganna får stanna i Sverige

Anders Göransson · 13 Jun 2012
Uppdaterad 13 Jun 2012
Ganna får stanna i Sverige Ganna Chyzevska, höger, har efter snart två års väntan äntligen fått beskedet att hon får stanna i Sverige. Här tillsammans med sin dotter Svetlana Otto.

Ganna får stanna i Sverige Ganna Chyzevska, höger, har efter snart två års väntan äntligen fått beskedet att hon får stanna i Sverige. Här tillsammans med sin dotter Svetlana Otto. Foto: Henry Lundholm


I går kom beskedet som demensjuka Ganna Chyzevska, 91, väntat på i snart två år. Hon slipper lämna sina barn och barnbarn och resa tillbaka till Ukraina. Migrationsverket har ändrat sig och ger henne uppehållstillstånd.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag väckte henne med beskedet, och hon blev mycket glad. ”Utmärkt, utmärkt”, säger hon, och nu har hon tagit på sig finklänningen, säger 73-åriga dottern Svetlana Otto, som för tillfället har mamman boende hos sig i Järfälla, utanför Stockholm.

Svetlana Otto är närmast chockad av omsvängningen.

– Jag hade nästan förlorahoppet.

Det tidigare beslutet att utvisa Ganna stoppades tillfälligt i oktober i fjol, när hon var på väg till Arlanda för att avresa till Kiev. Vid det laget hade Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna uppmanat Sverige att stoppa utvisningen, och flera riksdagspartier hade krävt lagändringar. Men protesterna har inte haft någon betydelse för kovändningen, enligt Migrationsverket. Det handlar istället om att Ganna – hjärtsjuk, nästan blind och med nedsatt hörsel –  är för sjuk för att resa, uppger Annette Bäcklund, verksamhetsområdeschef på myndigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro