ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gardell rasar mot 26 000 nya kvadratmeter vård – "förstör utsikten"

Jenny Sköld & Karolina Skoglund · 26 Aug 2014
Uppdaterad 26 Aug 2014

Komikern Jonas Gardell kritiserar ny sjukhusbyggnad i Stockholm, eftersom den blockerar hans utsikt. Nu möts han av massiv kritik. "Jag blir förtvivlad och förvånad", säger stadsbyggnadsrådet Regina Kevius (M).

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Gardell och hans tweet.
Jonas Gardell och hans tweet.Foto: TT & skärmdump från Twitter.

Ersta sjukhus planerar en ny sjukhusbyggnad på Erstaklippan på Södermalm i Stockholm. Som förslaget ser ut nu ska den bestå av nio våningar och bland annat inrymma 26 000 kvadratmeter vård. Det upprör författaren och komikern Jonas Gardell, som bor granne med sjukhuset. 

"Ersta Sjukhus planerar en gigantisk tillbyggnad på nio våningar som förstör den historiska miljön + utsikten mot söder från hela stan! SJUKT", skriver han på Twitter. 

– Vi som bor på Lilla Erstagatan 6 skulle dessutom få hela vår utsikt och ljusinsläpp blockerat eftersom den planerade tillbyggnaden dels är så hög, dels täpper igen den lilla parken mellan de nuvarande sjukhusbyggnaderna. Och det är eftersom jag bor i området jag på ett tidigt stadium blivit uppmärksammad av planerna, skriver han i ett mejl till Metro. 

Men kritikerna på Twitter raljerar över att Gardell bryr sig mer om sin utsikt än om sina sjuka medmänniskor. 

”Det är väl bra att vi kan förbättra vården för stockholmarna? NEJ till nimbyism!" (nimby = Not In My Backyard, reds anm), skriver twittraren Alfred Askeljun. En annan twittrare skriver: ”Hela poängen med en stad är att det finns hus som skymmer sikt”. 

Men Gardell tycker att platsen att bygga för dessa vårdplatser är helt fel. Förutom att huset skymmer utsikten anser Gardell även att infrastrukturen på platsen inte är dimensionerad för ingreppet.

– Fjällgatan, Lilla Erstagatan och Stigbergsgatan är smala gator där det redan nu är trångt och svårt med trafik och parkering. Vår, sommar och tidig höst är Fjällgatan dessutom helt igenproppad av turistbussar redan som det är, och ofta nära på omöjligt att ta sig fram, skriver han till Metro. 

Stadsbyggnads- och idrottsborgarrådet Regina Kevius (M) retweetade Gardells ord i tron om att han eventuellt var ironisk. När Metro klargör för henne att så inte är fallet, säger hon:

– Då blir jag ju förtvivlad. Och förvånad. Jag upplever Jonas Gardell som en folkkär person med ett stort hjärta. Det är ju han som borde gå i bräschen för det här. Det är ju för samhällets bästa det här. En stad som växer måste bygga nya sjukhus. Om det handlade om en industrilokal är det en annan sak, men det här handlar faktiskt om ett sjukhus.

Maria Sahlstrand, handläggare på stadsbyggnadskontoret, håller inte med Gardell om att utsikten påverkas på något avgörande sätt med en ny byggnad. 

– Nybyggnationen sticker inte upp så mycket mer än den befintliga delen från 1907. Så jag anser inte att det täcker utsikten från stora delar av Stockholm. Däremot är det en stor byggnad på platsen, det är alla överens om.

Innan något slutgiltigt beslut tas ska flera remissinstanser, bland annat Länsstyrelsen och exploateringskontoret på staden, säga sitt före den 28 augusti i år.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld & Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro