ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gärningsman okänd

Leif Johansson · 27 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Polisens gärningsmannaprofilgrupp, i förgrunden Paul Johansson, chef för gruppen, i bakgrunden kollegerna Ola Boija, kriminalinspektör, Ewa-Marie Aghede, kriminalinspektör, och Gabrielle Sjöstedt, beteendevetare. 

Polisens gärningsmannaprofilgrupp, i förgrunden Paul Johansson, chef för gruppen, i bakgrunden kollegerna Ola Boija, kriminalinspektör, Ewa-Marie Aghede, kriminalinspektör, och Gabrielle Sjöstedt, beteendevetare.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Gärningsmannaprofiler är den svenska polisens nya vapen i jakten på grova brottslingar.Metoden används allt oftare.– Nu får vi hjälpa till vid de flesta svenska spaningsmord som inte är lösta inom ett par veckor, säger Paul Johansson, chef för rikskriminalens speciella gärningsmannaprofilgrupp.

Gärningsmannaprofiler dök upp i Sverige för första gången 1992, i och med jakten på Lasermannen, John Ausonius. Med amerikanska FBI:s metod som förebild lyckades två psykiatriker och en kriminalkommissarie göra en gärningsmannaprofil som visade sig stämma till 75 procent på John Ausonius.

Sedan dess har metoden blivit populärare och den har använts av svensk polis i flera uppmärksammade utredningar. Palmemordet, Anna Lindh-mordet, Helén-mordet och jakten på den så kallade Hagamannen i Umeå är några kända exempel.Nu finns en särskild gärningsmannagrupp hos polisen som får mer och mer personal och fler och fler uppdrag. Verksamheten har utvidgats så att man nu inte bara hjälper till i mordutredningar utan även gör gärningsmannaprofiler vid en rad andra brott, som rån, utpressning, anlagda bränder och våldtäkter.– Förra året deltog vi i 50 olika polisutredningar. 10– 15 av utredningarna gällde mord, säger Paul Johansson.

Gärningsmannagruppen håller till på femte våningen i Rikspolisstyrelsens polishus på Polhemsgatan i Stockholm.– Gruppen består nu av fyra utredare och fyra andra specialister; en rättspsykiatriker, en beteendevetare, en rättsläkare och en kriminaltekniker.

Experterna reser runt i hela landet och hjälper till i olika polisutredningar. Gruppen försöker i första hand hitta nya infallsvinklar, tips och spaningsuppslag i utredningar som kört fast.Men enligt Paul Johansson är det inte mycket som är glamoröst med jobbet och det är inget hokuspokus över metoden som används.– Vi är inga orakel. Det här handlar snarare om ett långsamt och noggrant polisarbete.

Jakten på Lasermannen 
  I jakten på Lasermannen, John Ausonius, som ägnade sig åt prickskytte på invandrare i Stockholmsområdet tog polisen för första gången i Sverige fram en detaljerad gärningsmannaprofil efter amerikansk förebild. 
  Profilen visade bland annat att den skyldige var mellan 30 och 35 år, ensamstående och boende i Vasastan i Stockholm. Det mesta stämde in på John Ausonius och polisen kunde koncentrera spaningarna på honom.
Jakten på Lasermannen I jakten på Lasermannen, John Ausonius, som ägnade sig åt prickskytte på invandrare i Stockholmsområdet tog polisen för första gången i Sverige fram en detaljerad gärningsmannaprofil efter amerikansk förebild. Profilen visade bland annat att den skyldige var mellan 30 och 35 år, ensamstående och boende i Vasastan i Stockholm. Det mesta stämde in på John Ausonius och polisen kunde koncentrera spaningarna på honom.
Sexmordet i Norrköping 
  Stormen Gudrun hade sopat bort alla spår när 19-åriga Cajsa Jonsson hittades sexmördad i Norrköping i januari 2005. Profilen visade att den trolige förövaren jobbade nattetid i stan som tidningsbud eller med att köra svarttaxi. 26-årige Tuncay Ipek greps senare som huvudmisstänkt. Det visade sig att han körde svarttaxi – och var tidningsbud. Han har nu dömts till livstids fängelse för dådet.
Sexmordet i Norrköping Stormen Gudrun hade sopat bort alla spår när 19-åriga Cajsa Jonsson hittades sexmördad i Norrköping i januari 2005. Profilen visade att den trolige förövaren jobbade nattetid i stan som tidningsbud eller med att köra svarttaxi. 26-årige Tuncay Ipek greps senare som huvudmisstänkt. Det visade sig att han körde svarttaxi – och var tidningsbud. Han har nu dömts till livstids fängelse för dådet.
Mordet i Orrefors 
  En tioårig flicka knivskars till döds i ett tält i Orrefors på försommaren 2000. Vansinnesdådet var ett mysterium för polisen. Profilen visade att den skyldige borde finnas i flickans och hennes kamraters närmaste omgivning. Utredningen kunde koncentreras till ett begränsat antal personer och den skyldige visade sig vara en 16-årig pojke i Orrefors, som genom dådet troligen levde ut en sexuell fantasi om att döda och stycka flickor.
Mordet i Orrefors En tioårig flicka knivskars till döds i ett tält i Orrefors på försommaren 2000. Vansinnesdådet var ett mysterium för polisen. Profilen visade att den skyldige borde finnas i flickans och hennes kamraters närmaste omgivning. Utredningen kunde koncentreras till ett begränsat antal personer och den skyldige visade sig vara en 16-årig pojke i Orrefors, som genom dådet troligen levde ut en sexuell fantasi om att döda och stycka flickor.
Mordet på Helén Nilsson 
  Det 16 år gamla mordet på Helén Nilsson från Hörby löstes 2005. Profilen visade att den skyldige var en särling i 35-årsåldern som sannolikt begått brottet på egen hand. Han hade flyttat från trakten efter dådet och var inte tidigare dömd för grov våldsbrottslighet. Enligt profilen var det också troligt att mördaren lyckats förtränga det som hänt, åtminstone periodvis. Ulf Olsson dömdes för mordet. Han var 36 år när det begicks. Profilen stämde.
Mordet på Helén Nilsson Det 16 år gamla mordet på Helén Nilsson från Hörby löstes 2005. Profilen visade att den skyldige var en särling i 35-årsåldern som sannolikt begått brottet på egen hand. Han hade flyttat från trakten efter dådet och var inte tidigare dömd för grov våldsbrottslighet. Enligt profilen var det också troligt att mördaren lyckats förtränga det som hänt, åtminstone periodvis. Ulf Olsson dömdes för mordet. Han var 36 år när det begicks. Profilen stämde.
Mordet på Anna Lindh 
  Utrikesminister Anna Lindh knivmördades på NK i Stockholm 2003.Profilen visade att den skyldige var en ensam person med psykiska problem. Han hade en svår uppväxt och tidigare domar för vålds- och knivbrott. Mordet hade begåtts av en person som använde gärningen för att kommunicera med omvärlden. Han kunde vanligen kontrollera sig men kunde i vissa situationer tappa kontrollen totalt. Det stämde in på mördaren Mijailo Mijailovic.
Mordet på Anna Lindh Utrikesminister Anna Lindh knivmördades på NK i Stockholm 2003.Profilen visade att den skyldige var en ensam person med psykiska problem. Han hade en svår uppväxt och tidigare domar för vålds- och knivbrott. Mordet hade begåtts av en person som använde gärningen för att kommunicera med omvärlden. Han kunde vanligen kontrollera sig men kunde i vissa situationer tappa kontrollen totalt. Det stämde in på mördaren Mijailo Mijailovic.
Jakten på Hagamannen 
  Hagamannen utförde en serie grova våldtäkter i Umeå.Profilen visade att den skyldige var en kort man, mellan 165 och 170 centimeter, med små fötter. Han uppfattades som en lite udda figur av sina arbetskamrater utan att vara mobbad. Niklas Lindgren, som greps för våldtäkterna, visade sig vara en kort man med små fötter, 166 centimeter lång, med 38 i skostorlek och han uppfattades som en lite udda figur av sina arbetskamrater.
Jakten på Hagamannen Hagamannen utförde en serie grova våldtäkter i Umeå.Profilen visade att den skyldige var en kort man, mellan 165 och 170 centimeter, med små fötter. Han uppfattades som en lite udda figur av sina arbetskamrater utan att vara mobbad. Niklas Lindgren, som greps för våldtäkterna, visade sig vara en kort man med små fötter, 166 centimeter lång, med 38 i skostorlek och han uppfattades som en lite udda figur av sina arbetskamrater.

Så skapas en profil

UTREDNING. Gärningsmannaprofilgruppens experter besöker brottsplatsen och går förutsättningslöst igenom hela polisutredningen; obduktionsprotokollet, alla förhör, offrets bakgrund och allt annat som tidigare kommit fram i ärendet. Syftet är att göra en så kallad ärendeanalys, i vilken gärningsmannaprofilen är en viktig del. Profilen görs för att man ska försöka teckna en bild av gärningsmannen.Kartläggningen kan ge information om allt från gärningsmannens skostorlek och ögonfärg till hans eller hennes psykiska sjukdomar.Till slut pusslas de olika bitarna ihop. Efter ett par veckors analyserande och en del debatterande i expertgruppen skrivs ett utlåtande, som bland annat kan innehålla en detaljerad bild av gärningsmannen. Syftet med arbetet är att ge de poliser som håller i utredningen på plats nya infallsvinklar och tips. I bästa fall kan deras spaningar inriktas mot en speciell person.

Den skyldige ringas in i åtta steg

1. Vad säger statistik om personlighet och egenskaper vid liknande dåd?2. Finns vittnen, spår på brottsplatsen, DNA eller liknande som kan avslöja detaljer om gärningsmannens fysik, etniska tillhörighet, ålder eller utseende?

3. Hur gick mordet till? Tillvägagångssättet vid brottet kan visa på karaktärsdrag eller egenheter hos brottslingen, till exempel en sadistisk läggning eller missbruksproblem. Det kan visa om brottet begåtts av en rationell person med ett tydligt motiv eller av en impulsiv galning.

4. Kan brottsoffret eller själva gärningen indikera en viss sorts fantasi eller ett begär hos den skyldige?5. Vilken lokalkännedom har gärningsmannen? Om han kan röra sig obehindrat i området bor eller jobbar han antagligen i närheten. Har en våldtäktsman slagit till flera gånger, kan platserna ringa in hans bostad eller arbetsplats.6. Vilket vapen har använts och varför?7. Vad säger valet av brottsplats om gärningsmannen?

8. Vem är offret? Den som blivit drabbad av brottet och den personens bekantskapskrets kartläggs in i minsta detalj. Det har visat sig att en majoritet av alla mördare har nära släktband eller något annat slags nära relation till offret.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro