ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gärningsmannen låtsades vara full – för att kunna skjuta judiska vakten

TT · 16 Feb 2015
Uppdaterad 16 Feb 2015
Ett hav av blommor och ljus har placerats vid synagogan efter helgens dåd.

Ett hav av blommor och ljus har placerats vid synagogan efter helgens dåd. Foto: TT/AP


När gärningsmannen i Köpenhamn närmade sig synagogan där en vakt och två poliser befann sig så låtsades han att han var full. Sedan drog han upp pistolen.

klar

Artikellänk är kopierad

Omar Abdel Hamid El-Hussein blev 22 år. Han var född och uppvuxen i Danmark.

I helgen sköt han ihjäl två personer och skottskadade fem poliser, innan han själv dödades av polisen efter ett halvt dygns jakt.

El-Hussein tros ha agerat på egen hand, möjligen inspirerad av terrorattackerna i Paris nyligen.

Han är känd av polisen sedan tidigare och har varit inblandad i gängkriminalitet.

22-åringen hann slå till mot en synagoga efter attentatet mot kulturhuset där den svenske konstnären Lars Vilks befann sig i lördags.

För att komma helt nära den judiske man och de två poliser som vaktade synagogan på Krystalgade låtsades han vara full. Därefter drog han upp en pistol och avlossade flera skott som dödade den 37-årige judiske mannen och skadade poliserna.

Fyra av de fem poliserna som skadades i helgens angrepp vid synagogan och kulturlokalen Krudttønden vårdas fortfarande på sjukhus, uppger Jyllands-Posten. Men deras tillstånd är inte livshotande.

Enligt polisen har El-Hussein tidigare varit inblandad i vapen- och våldsbrott. Det finns uppgifter om att han släpptes ur fängelse för bara två veckor sedan.

Han var känd av säkerhetspolisen PET sedan tidigare.

– Han fanns på PET:s radar, bekräftar PET-chefen Jens Madsen.

Stämningen är nervös i Köpenhamn efter de dramatiska händelserna. Polisen har gjort tillslag på flera adresser, bland dem ett internetkafé på Nørrebrogade, inte långt från platsen där den misstänkte sköts ihjäl. Från kaféet fördes fyra män ut i handfängsel, men polisen har inte kommenterat varför.

Den tragiska helgen började med skottlossning mot kulturlokalen Krudttønden, där bland andra Vilks deltog i ett debattmöte. Den 55-årige regissören Finn Nørgaard dödades och tre poliser skadades av skott från ett automatvapen.

Sedan tros gärningsmannen ha tagit en taxi till en adress på Nørrebro. Enligt polisen blev taxichaufförens tips det avgörande spåret.

Under natten gav bevakningen av Nørrebro-adressen resultat. När den misstänkte kom dit och polisen gav sig till känna öppnade han eld. Polisen besvarade skottlossningen och 22-åringen dödades.  

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro