ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gärningsmannen till 24-åriga Lin: Gör ingen jävla metoo-grej av det här nu”

Annica Ögren · 15 Okt 2018
Uppdaterad 22 Okt 2018
24-åriga Lin Haspel inspirerades av #metoo-upproren och anmälde ett sexuellt ofredande till polisen.

24-åriga Lin Haspel inspirerades av #metoo-upproren och anmälde ett sexuellt ofredande till polisen. Foto: Privat


Lin Haspel, 24, blev sexuellt ofredad på jobbet av en man som var med än dubbelt så gammal. På grund av metoo-upproren vågade hon anmäla 56-åringen. Han dömdes men Lin känner sig fortfarande otrygg. Det är tydligt bland kvinnor att det finns en misstro mot rättssystemet att levererar”, säger rättsexperten Mårten Schultz.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var kväll ute på travbanan i Umeå när Lin i sitt restaurangjobb började plocka disk efter dagens evenemang. Hon gick bort till en avlägsen del av restaurangen och för att ställa av de 12 glasen hon höll i händerna på det nedre hyllplanet på en diskvagn, böjde hon sig framåt. Då blev hon plötsligt inknuffad ännu längre in mellan hyllplanen.

quotation startjag kunde inte se vem som stod bakom och mina händer var som låstaquotation end

Pressades in under diskvagn

– Jag pressades in under vagnen, mina händer och mitt huvud var liksom under vagnen så jag kunde inte se vem som stod bakom och mina händer var som låsta där under, berättar hon.

Det var då hon kände en hand som gled över hennes rumpa och vidare in och upp mellan benen. Lin frös. Hamnade i chock. Samtidigt fick en kollega syn på Lin, inpressad under diskvagnen. Han sprang fram, skrek åt mannen och frågade vad han höll på med.

När Lin kom loss och vände sig om möttes hon av ett flin från den äldre mannen.

quotation startGör ingen jävla metoo-grej av det det här nuquotation end

”Gör ingen jävla metoo-grej av det det här nu”, sa han och lämnade restaurangen.

Kollegan kallade på hjälp, polis kom till platsen och mannen greps. Två månader och en rättegång senare dömdes 56-åringen i juni i år till dagsböter och skadestånd på 10 155 kronor för sexuellt ofredande.

Fortfarande otrygg

Trots domen kan Lin inte längre vistas på den arbetsplatsen. Hon sjukskrevs, samtalade med läkare och psykolog. Hon känner sig fortfarande otrygg och nu, ett drygt halvår efter händelsen, känner hon sig fortfarande inte bekväm att vistas i större sociala sammanhang.

– Jag mådde väldigt dåligt när jag förstod vad som hade hänt. Det var inte bara incidenten i sig utan även rättsprocessen, berättar Lin.

Hon berättar att det var bra att mannen dömdes, men att det samtidigt inte på något sätt skipat rättvisa för henne.

quotation startDet var jag som utsatt som ifrågasattes i rätten och inte hanquotation end

– Jag pressades till max i rätten, och han kunde bara sitta där och behövde inte svara på en enda fråga om han inte ville. Det var jag som utsatt som ifrågasattes i rätten och inte han. Det var ett förnedrande straff han fick, han kunde köpa sig fri och fortsätta med sitt liv som om inget har hänt. Det jag har gått igenom och förlorat längs vägen i denna process gör att jag frågar mig själv om det var värt det, säger Lin.

Lin kände skam och skuld efter händelsen och var rädd för att vad mannen skulle kunna tänkas göra om hon anmälde. Samtidigt berättar hon att det var mycket på grund av metoo-upproren som startade några månader innan, som fick henne att våga anmäla och ta fallet hela vägen till rätten.

– Utifrån mig själv hade jag inte vågat ta det lika långt om inte metoo hade hänt, jag har känt mig ensam i det här. Det var viktigt för mig att tänka att jag gjorde det inte bara för min egen skull utan för mina medmänniskor och att det kan hjälpa andra, jag har aldrig orkat annars, det var för påfrestande.

Hittade motivation i metoo-upproren

Hon berättar att metoo har synliggjort just sådana brott, som hon själv utsattes för, som samhällsproblem snarare än individproblem.

– För mig kändes det lättare att hitta motivation i det just eftersom jag, på ett personligt plan, inte fått ut något av domen. Skadan på mig är ju redan skedd men jag hoppas att det kan rädda åtminstone någon annan från att bli utsatt för samma sak.

Enligt Brå, Brottsförebyggande rådet, ökade antalet anmälda sexualbrott mot vuxna (minst 15 år) under sista kvartalet år 2017 med cirka 15 procentenheter jämfört med samma kvartal tidigare år. Ökningen är enligt Brå den högsta på 15 år. Men hur stor del av anmälningarna som berodde på metoo-upproret är oklart.

– Vi kan inte se utifrån anmälningarna om det beror på metoo. Statistikens syfte är inte att beskriva orsaker till brottslighetens utveckling, den behöver alltid kompletteras med analyser, säger Monica Landergård, pressansvarig, Brå.

pil
Antal anmälda sexualbrott

Siffrorna inkluderar anmälningar gällande både barn och vuxna.

2018 (första halvåret): 10 704

2017: 21 991

2016: 20 284

2015: 18 057

2014: 20 326

Källa: Källa: Brottsförebyggande rådet

Effekter på rättsväsendet

Enligt rättsexperten Mårten Schultz har metoo-upproret haft effekt även på rättsväsendet, men både i positiv och negativ bemärkelse.

– Det uppenbara är att ett antal av de påståenden som framfördes ledde till åtal mot personer som påstods ha begått övergrepp och som det i media varit tydliga exempel på.

Men ur rättssystemets synvinkel menar Mårten Schultz att metoo-upproret även visade på att anmälningar och påståenden om sexuella övergrepp inte fångas upp tillräckligt av rättsystemet.

quotation startur offrets synvinkel har rättsystemet underpresterat gällande dessa sexuella kränkningarquotation end

– Att det inte fångats upp tillräckligt behöver inte bara bero på strukturella egenheter hos systemet utan det hänger ihop med att många påstådda händelser skett i miljöer som helt enkelt kan vara svåra att bevisa. Men ur offrets synvinkel har rättsystemet underpresterat gällande dessa sexuella kränkningar.

Schultz säger att det är tydligt bland kvinnor att det finns en misstro mot att rättssystemet levererar.

– Många av de berättelser som framkom under själva upproren hade inte polisanmälts över huvud taget innan metoo. Det är en intressant iakttagelse, att man inte vågat lita på rättsystemet att göra det som det är till för. Samtidigt är det också en berättigad misstro eftersom många fall är svåra att bevisa.

Den bilden överensstämmer med motiveringen i domen mot den 56-åriga mannen som ofredade 24-åriga Lin. Där skrev tingsrätten att ”Om åtalet uteslutande hade vilat på Lin Haspels utpekande hade det funnits en viss risk att fel person hade pekats ut som den skyldige”. Vidare beskrivs det att vittnets iakttagelser, Lins kollega, var avgörande för den fällande domen.

Men det finns undantag, menar Mårten Schultz.

– Det går att få fällande dom även för händelser som ligger längre tillbaka i tiden och även om det inte finns direkta ögonvittnen. Det ser vi i exempelvis fallet med den så kallade kulturprofilen.

pil
Tre fall där metoo ledde till fällande dom

Brott: Våldtäkt mot barnOffer: 13-årig flickaDom: Juli 2018, Södertörns tingsrättStraff: Tre års fängelse

En i dag 33-årig man dömdes till tre års fängelse för våldtäkt mot barn. Enligt tingsrättens dom förgrep sig mannen som 27-åring på en då 13-åriga flicka efter att först ha kontaktat henne via internet. Flickan led av ett självskadebeteende och rymde från ett hem till mannen behandlingshem. Mannen ska sedan ska ha utnyttjat situationen. Målsäganden är i dag 19 år och anmälde mannen i november 2017, inspirerad av metoo-rörelsen.

Brott: Sexuellt ofredandeOffer: Man, okänd ålderDom: Mars 2018, Umeå tingsrättStraff: Dagsböter

En nu 63-årig man dömdes till dagsböter för sexuellt ofredande av en annan man i okänd ålder. De två personerna ska enligt tingsrättens dom befunnit sig på en middagsbjudning i maj 2017, och under påverkan av alkohol. När målsäganden dansade i vardagsrummet till musiken som spelades kom 63-åringen upp bakifrån och började ta på mannens könsorgan.

Brott: Våldtäkt mot barnOffer: 15-årig flickaDom: September 2018, Nacka tingsrättStraff: Två års fängelse

En nu 23-årig man dömdes till två års fängelse för våldtäkt mot barn mot en då 15-årig flicka. Våldtäkten skedde vid två tillfällen ett och samma dygn 2015. Enligt tingsrättens dom ska mannen våldtagit flickan efter en fest när hon befunnit sig i ett sådant berusat tillstånd att hon inte var vid medvetande. När flickan vaknade dagen efter ska mannen återigen tvingat henne till ytterligare ett samlag. Enligt domen anmälde inte flickan händelsen förrän drygt två år senare då detta skedde i samband med att metoo-rörelsen spred sig i svenska medier.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro