ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gasklockans scen klar först 2018

Peter Lindholm · 7 Nov 2013
Uppdaterad 7 Nov 2013
Madeleine Sjöstedt i gasklockan.

Madeleine Sjöstedt i gasklockan. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe

Den gamla gasklocka i Värtan ska bli internationell scen. Det var en nyhet för tre år sedan. På torsdagen presenterade Stockholms stad nyheten på nytt.   Nu ska scenen förhoppningsvis vara klar om fem år.

Redan 2003 diskuterades det att gasklockan i Hjorthagen ska ge rum för teater. Då önskade stadsteatern få plats under sin renovering. 2009 hoppades Operan på samma sak.

2010 stod det klart att gasklockan skulle bli en permanent gästspelsscen och invigningen skulle ske 2013. Men något arbete har ännu inte påbörjats.

Istället stod Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) där på nytt under torsdagen och presenterade den nya internationella gästspelsscenen.

Jag fick en konstig déjà vu-upplevelse nyss. Sa du inte exakt samma sak för tre år sedan?

– Absolut. Jag sa samma sak, men inte så mycket. För tre år sedan sa vi att det var en intressant idé. Nu säger vi att den går att genomföra och gör det. Det är väldig skillnad på de budskapen.

När ska scenen stå klar?

– 2018 bör det vara klart. Men det är ett stort och svårt arbete, för man ska sanera byggnaden också. När man lyfter på den vet man faktiskt inte riktigt vad som finns.

Så risken finns att du står här igen 2018 och pratar om en ny scen?

– Nej, nu kommer vi att besluta om det och anslå pengar (580 miljoner kronor, red:s anm). Nu kommer det att hända.

Kulturhuset stadsteatern ska administrera verksamheten i nära samarbete med föreningen Internationell scen i Gasverket. Den drivs av privatpersoner med bakgrund i Cirkus Cirkör, Cullbergbaletten och Operabaletten.

- Det ska bli den gästspelsscen som saknats i Stockholm och en scen som kompletterar det gängse utbudet. Vi tror också att man måste bjuda in för att bli inbjuden. Staden måste bjuda in teater, cirkus, dans och musik från utlandet, då kommer vi också att bli inbjudna internationellt, säger Peder Bjurman från Internationell Scen i Gasverket.

FAKTA

• När gasklockan är färdig kommer den att rymma 700-900 sittplatser. Scenen ska enligt Stockholms stads vision inrikta sig på ”nationella och internationella gästspel inom scenkonstens samtliga uttryck; dans, musik, teater, opera, nycirkus och sång”.

• Internationell Scen i Gasverkets visioner hittar man på gasverk.se

Källa: Stockholms stad

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro