ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gatukök som spårar ur

Björn af Kleen · 4 Jan 2011
Uppdaterad 4 Jan 2011
Matavdelningen övergår snart i barhäng på Berns Singaporebalkong.

Matavdelningen övergår snart i barhäng på Berns Singaporebalkong. Foto: Urban Brådhe


Björn af Kleen söker ett cityalternativ till skärgårdsfixeringen. På Berns  Singaporebalkong är maten smarrig men personalen förvirrad.

klar

Artikellänk är kopierad

Maten får godkänt till utmärkt, men slutbetyget blir bara en tvåa.
Maten får godkänt till utmärkt, men slutbetyget blir bara en tvåa.Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe

Det är inte direkt historiens vingslag som fläktar på Berns balkong, där man nyligen öppnat en singaporiansk gatumatsservering med draperier och asiatiska lampor. Även om detta hotell är anrikt känns satsningen provisorisk.

Personalen, till exempel, är snäll och uppmärksam men föga organiserad. Tre kypare konkurrerar om samma gäst. Det blir många upprepningar. Den kypare som våghalsigt öppnat kvällen med att fråga – jaha, blir det recension? – häller upp en ny ölsort i ett glas halvfullt av annan bärs. 

Berns har som bekant en fin asiatisk restaurang inomhus och en etablerad klubbverksamhet med internationell prägel. I jämförelse är Singaporebalkongen lite slapp och stökig. Om ett lyxhotell ska spekulera i gatumatsbranschen bör man nog göra det med respekt. Att presentera menyn med foton på ett giftgrönt tallriksunderlägg är en rolig pastisch på en budgetmeny. Men matavdelningen övergår successivt i drinkhäng: baren höjer snart volymen drastiskt och kypare kommer och ska städa undan på bordet innan man hunnit resa sig. Det är inte helt feng shui. Är balkongen ett gatukök eller en förklädd bar?

De fem rätter jag smakar får godkänt till utmärkt. Baby back ribsen måste härsamma från en gris med ätstörning. För att hitta kött på dessa revben krävs mikroskop och pincett. Att kräva 160 för den sysselsättningen är övermaga. På köttfronten är pepparsteken en matigare lösning, skivad och servered med en härlig starksöt plommonsörja för 220 spänn. Funkar fint med friterade tofu-svärd, fyra för 90 kronor. Den mest egensinniga rätten är en skaldjurssallad med ett slags kokosnötssmak i botten för 175 kronor. Den har underbar harmoni mellan smaskig sötma och sting. Ovanpå ligger spätt med sotiga räkor.

Jag gick till Berns balkong för att kunna rekommendera ett innerstadsalternativ till den kommande helgens skärgårdskult. Med lagom mycket city-grönska, och generösa öppettider, är ett Berns ett sådant alternativ. Men måhända är just balkongen, med svajande kulörta lyktor och småförvirrad personal, för likt ett sjöslag i skärgården. Vill man ha en genuin kontrast till den urspårade hemmafesten rekommenderar jag den asiatiska restaurangen inhomhus.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro