ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gav sig på tiggande kvinna i tunnelbanan – nu döms vakten

Emmelie Wallroth · 12 Dec 2014
Uppdaterad 12 Dec 2014

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Vakten sparkade på en tiggande kvinnas saker för att få bort henne ur tunnelbanestationen. Allting fångades på film och nu döms vakten.  

Händelsen inträffade vid Rådmansgatans tunnelbanestation i Stockholm för omkring ett år sedan, vilket Metro tidigare har rapporterat om.

Här sparkar vakten bort tiggarens tillhörigheter

Viorica Vaduva från Rumänien satt och tiggde när två ordningsvakter kommer fram till henne. Den ena av dem börjar plötsligt sparka undan hennes saker och för ut henne från tunnelbanestationen. Och allting fångades på film av Bienvenido Flores, som hjälper EU-migranter i Stockholm.

När han försöker ingripa ger sig vakten i stället på honom och säger ”du stör mitt jobb nu”. 

– Det är inte olagligt att tigga och det är inte olagligt att göra det i våra miljöer. Däremot finns det vissa tillfällen och situationer som kan göra att man blir avvisad, har Jesper Pettersson, pressekreterare på SL, tidigare sagt till Metro. 

Men enligt honom är det som syns på filmen inte en sådan situation.

Ordningsvakt åtalas efter videoavslöjande

Vakten som sparkade på Vioricas saker och gav sig på Bienvenido Flores åtalades för bland annat ofredande, misshandel, egenmäktigt förfarande och olaga frihetsberövande.

Och på fredagen kom domen vid Stockholms tingsrätt.

Vakten döms för misshandel, ofredande, tjänstefel och brott mot trafikförordningen. Han döms till villkorlig dom med samhällstjänst och ska betala ett skadestånd på 5 000 kronor till Viorica och 10 000 kronor till Bienvenido.

Både Viorica och Bienvenido är nöjda med domen, men ska fundera på huruvida de ska överklaga de två åtalspunkter vakten friades från.

– Jag hade inga förhoppningar. Jag tycker att tingsrätten dömde helt rätt, men hur ska det här hjälpa mig? En person är dömd, men vad händer med hela frågan, säger Viorica genom Bienvenido som tolk.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro