ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gaytidningens chef: Tufft att vara avvikande i Sverige

Åsa Larsson · 29 Jul 2015
Uppdaterad 29 Jul 2015
Jon Voss är chefredaktör på tidningen QX. Sedan 1999 arrangerar QX den årliga Gaygalan.

Jon Voss är chefredaktör på tidningen QX. Sedan 1999 arrangerar QX den årliga Gaygalan. Foto: Montage/TT/Peter Knutson


I dag invigs Stockholm Pride, men hur långt har Sverige kommit egentligen? "Sverige är ett ganska tufft land att vara avvikare i", säger tidningen QX chefredaktör Jon Voss.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur långt har vi kommit när det gäller hbtq-frågorna i Sverige?

– Väldigt långt. Vi har påverkat och förändrat samhället för hbtq-personer väldigt mycket. Men det finns saker kvar, inte minst när det gäller transpersoners rättigheter.

Blir folk accepterade när de identifierar annorlunda än normen i dag? 

– Sverige är ett ganska tufft land att vara avvikare i. Min bild av till exempel Storbritannien är att man gillat sina udda figurer och så är inte kulturen i Skandinavien riktigt.

Voss ser framför sig åtminstone ett par hundra år av att motverka negativa attityder och vanföreställningar.

– Vi ser att folk blir misshandlade, diskriminerade på arbetsplatser, har svårare att göra karriär.

Vad är största hotet?

– Olika former av extremism. I dag finns en oerhört positiv attityd från en majoritet utav samhället här i Sverige, men sånt kan ändra sig snabbt. Som minoritet måste man vara medveten om att backlashen kan komma när som helst.

Vad menar du?

– I Sverige tycker man samma sak och just nu tycker alla att vi är gulliga och rara men det går väldigt snabbt när saker vänds till det negativa. Vi har en skrämmande framväxt av högerextrema rörelser i Europa vars grundidé är att människor ska bo bredvid varandra och vara så lika som möjligt.

När det gäller språket har vi fått lära oss en del nya begrepp, till exempel cis-person – hur är läget där?

– Orden innehåller viktiga budskap om hur människor väljer att identifiera sig, men ibland blir det lite för för mycket konstiga ord. Det är ett kommunikationsproblem som dagens hbtq-rörelse delar med vänstern på 70-talet. Man använder en massa akademiska formuleringar utåt och förutsätter att alla ska fatta med en gång. Men det är inte något stort problem.

Hur ligger vi till i barnfrågan? 

– När jag kom ut som 17-åring på 70-talet så hade jag gett upp tanken på att ha barn. Så är det ju inte i dag. Nu är det ett nästan självklart möjligt val. 

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro