ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Gayvärlden är en hel jävla vetenskap"

Ingrid Arinell · 14 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Manuela Gaetani trodde att hon skulle bli mottagen med öppna armar av gayvärlden när hon kom ut. Riktigt så blev det inte. 

Manuela Gaetani trodde att hon skulle bli mottagen med öppna armar av gayvärlden när hon kom ut. Riktigt så blev det inte.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

HANDBOK. Har din bästis kommit ut som lesbisk? Eller står du själv och vacklar i garderoben? Manuela Gaetani, 27, och Alexandra Malmberg, 22, har skrivit en bok för alla som är nyfikna på hbt-världen. ”Är du med i gaymet?” guidar dig bland regnbågsfamiljer, lesbiska players och transsexuella.

Deras egna erfarenheter varvas med intervjuer med kända, såväl som okända personer i gayvärlden. – Det här är en handbok för nyutkomna. De böcker som finns är ofta nischade. Det här är en bok jag själv hade velat ha när jag kom ut, säger Manuela.

Hur var det när du kom ut?– Jag trodde jag skulle bli mottagen med öppna armar av gayvärlden, men så var det inte riktigt.

Varför inte?– För att det inte är en enda stor pridefestival. Det är lätt att tro att allt går lätt och smidigt om man kommit över den första tröskeln men jag passar inte in i schablonbilden av flatan som orakad, sur och bitter och då blir man inte alltid tagen på allvar. Jag gillar rosa, läppglans och glitter.

Hur upplevde du gayvärlden?– Som ganska sluten. Det finns en massa subkulturer, med femme och butch och politiska flator. Och en del motsättningar mellan dem. Det var en hel djävla vetenskap.

När kom du ut?– När jag var 25. Fast det där är egentligen en definitionsfråga. Jag hade sett mig som bisexuell i flera år.Vid 25 år hade jag hunnit träffat en massa killar men det kändes aldrig rätt. Då insåg jag att jag inte hade något intresse för det könet.

Hur föddes idén till boken?– Jag och en kompis var på Pridefestivalen förra året. Vi var på väg till en poly-picknick, alltså en picknick för polyamorösa. Men min kompis trodde att det var någon sorts godis-picknick. Hon hade precis kommit ut som lesbisk och var ny i gayvärlden. Det var då jag tänkte att man borde sammanställa de frågor som hon och andra har och göra en bok.

Upplever du någonsin att det är jobbigt att vara öppet lesbisk i Sverige i dag?– Ja, det är väl det här med att det förutsätts att man är heterosexuell tills man bevisat motsatsen.  Och sen finns det ju fördomar, som att man är lesbisk bara för att man inte har träffat rätt man. Jag hatar den meningen.

Vad är bäst med gayvärlden?– Att man inte blir dömd lika hårt som i övriga världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro