ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GBGFIN Bostadspriserna går upp igen

Stockholm Johan Darin · 13 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Efter en höst med sjunkande priser på bostadsmarknaden vänder det nu. Enligt en rapport från Mäklarsamfundet har visserligen Göteborg, till skillnad mot Stockholm och Malmö, fortsatt en svag nedåtgående kurva men det är bara en tidsfråga innan det pekar uppåt igen, enligt Niclas Strahner, chef för extern kommunikation på Svensk fastighetsförmedling. Enligt hans erfarenhet följer Göteborgs priser Stockholms med en fördröjning på en månad. Högkonjunktur och genomfört riksdagsval kan vara förklaringen till utvecklingen. - Innan valet var folk osäkra på vad som skulle hända och avvaktade. Samtidigt var det mycket skriverier om ränteläget. Nu har folk god ekonomi och vet vilka förändringar som kommer att genomföras, säger Niclas Strahner. Men någon extrem höjning av priserna är inte att vänta. Riksbankens ambiton att kyla av den överhettade bomarknaden har gett resultat och marknaden har stabiliserats. En räntehöjning kan också vara aktuell redan innan jul. - Prisökningstakten har dämpats och det är bra. Nu har vi en mer normal marknad och det gynnar både köpare och säljare, säger Niclas Strahner. Borta är också okynnesspekulanterna som ägnade söndagar åt att hatta mellan diverse visningar av ren nyfikenhet. De som tittar på lägenhet i dagsläget är enligt Niclas Strahner i de flesta fall seriöst intresserade vilket gör att budgivningen kan pågå längre men den blir också mer sansad. Enligt en undersökning genomförd av SEB tror nu 42 procent av hushållen att bopriserna kommer öka vilket är en ökning med 8 procent sen förra mätningen. Endast 29 procent tror på en sänkning av bopriserna mot 37 procent vid den förra mätningen.

JOHAN DARIN [email protected]

Fakta En borättkvadrat i Göteborg kostar 21343 kronor i snitt. Motsvarande snittpris i Stockholm är 37460 kronor och i Malmö får man hosta upp 13860 kronor. Källa: Mäklarstatistik Mer fakta på www.maklarstatistik.se

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Johan Darin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro