ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GDPR: Nya lagen ska skydda dina personuppgifter

Linus Lindgren · 24 Mar 2018
Uppdaterad 24 Mar 2018
GDPR ska skydda dig på bland annat internet.

GDPR ska skydda dig på bland annat internet. Foto: Getty Images


Personuppgiftslagen ersätts med en ny lag den 25 maj. Den är till för att skydda privatpersoner. Men lagen innebär mycket arbete för både företag och myndigheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Den nya lagen GDPR eller dataskyddsreformen, som den heter i Sverige, kommer förändra sättet som myndigheter och företag hanterar dina personuppgifter på. Grundtanken bakom den nya lagen är att det kommer krävas samtycke innan dina personuppgifter hanteras eller sparas.

Detta kommer innebära stora kostnader för många företag och myndigheter då de bland annat måste utbilda sin personal, tillsätta ett dataskyddsombud och ändra sina användaravtal och rutiner. Metro har varit kontakt med en rad svenska företag och myndigheter. Alla vi har varit i kontakt med är positivt inställda till lagändringen – trots arbetet det medför.

– Vi är positiva till den här lagändringen. Det är bra att privatpersoners integritet tas på allvar. Det har dock varit väldigt mycket jobb. Vi har utbildat all personal om hur de nya lagarna fungerar, säger Boel Magnusson, verksjurist vid CSN.

Många utav de företagen och myndigheterna vi har varit i kontakt med har redan regler inom företaget som stämmer överens med den nya lagen som träder i kraft den 25 maj. Men lagändringen har ändå inneburit mycket arbete för många.

– Vi känner oss väl förberedda. Vi tillsatte ett GDPR-program för över två år sedan. Vi har alltid tagit våra kunders integritet på största allvar. Det här kommer inte medföra några större ändringar kring hur vi ser på våra kunders säkerhet. Däremot innebär GDPR andra förutsättningar som vi har uppdaterat vår integritetspolicy kring, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

Alla företag, myndigheter som vi har varit i kontakt med känner sig väl förberedda inför lagändringen. Men vissa personer inom dessa organisationer har en annan bild. Caroline Graff är professor vid Karolinska institutet där hon forskar om bland annat demenssjukdomar. Lagar som till exempel etikprövningslagen kommer också förändras i samband med GDPR. Men den är  ännu inte färdigskriven.

– Jag som forskare vet inte hur den nya lagen ser ut. De jobbar på att skriva om de lagarna som kommer påverkar mitt arbete och de kommer inte bli klara för än 24 maj. Jag vet inte om jag kommer bryta mot lagen eller inte när GDPR införs, säger hon.

Boel Magnusson på CSN vittnar också om en osäkerhet bland myndighetens anställda. Men hon säger att alla som ska hantera personuppgifter är säkra kring situationen.

Kort om GDPR:

GDPR eller General data protection regulation som den heter egentligen träder i laga kraft den 25 maj och ersätter då personuppgiftslagen (Pul).

Lagen kommer från ett EU-direktiv vilket innebär att den kommer gälla inom alla EU-länder.

Om ett företag bryter mot lagen inom EU kan de få en straffavgift på upp till 20 miljoner euro eller 4 procent av företagets omsättning, om det motsvarar mer än 20 miljoner euro. I Sverige kommer dock straffavgiften ligga mellan 10 och 20 miljoner kronor.

Det ska också bli lättare för privatpersoner att sätta upp övervakningskameror som övervakar deras egen egendom. Tillstånd kommer inte längre krävas. Detta gäller ej företag, myndigheter eller organisationer.

Källa: Källa: Datainspektionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro