ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ge allergiker egna hus och inför lokala valutor – här är 5 motioner från MP

Anton Säll · 11 Maj 2017
Uppdaterad 26 Maj 2017

Foto: Thomas Johansson/TT


Miljöpartiet har kongress igen. Metro har tagit ansvar för demokratin i Sverige och gått igenom 259 sidor av motioner och förslag. Här är de mest uppseendeväckande förslagen som partiet ska ta ställning till på sin kongress.

klar

Artikellänk är kopierad

Få alla skolor att fimpa Windows och skaffa operativsystemet Linux

Visst, de flesta använder datorer Windows eller OS från Apple. Och visst, det kanske är eftersom datorerna redan har operativsystemen installerade. Men MP-medlemmen Nicklas Börjesson med stöd av femton miljöpartister tycker att det är fel. Alla barn borde använda linux i stället.

Partiet bör ”aktivt verka” för att alla skolor borde använda Linux, menar Nicklas Börjesson.

Partistyrelsens omdöme: Avslag. Partistyrelsen ser vissa problem med att på nationell nivå peka ut ett specifikt operativsystem.

Låt allergiker flytta till egna hus

Personer med överkänsliga slemhinnor borde få specialbyggda hus där pälsdjur och rökare inte är tillåtna, menar motionsskrivaren Maini Sorri Hongslo.

Partistyrelsens omdöme: Avslag. Det här kan leda till segregation mellan allergiska och icke-allergiska, menar partistyrelsen och tycker vidare att alla hus borde vara konstruerade så att det är möjligt för också allergiker att bo där.

Carl Schlyter vill införa regionala valutor i Sverige

En egen valuta i Umeå, en annan i Borås och en tredje i Malmö? Ja, kanske om Carl Schlyter får bestämma!

Carl Schlyter är känd som en ständig kritiker utav partiledningen. Inför den här kongressen har han skrivit tre olika motioner. I den längsta – nio sidor lång och med 24 olika förslag –  vill han revolutionera praktiskt taget hela det svenska ekonomiska systemet.

En lösning på en del av problemen med dagens ekonomiska system – enligt Carl Schlyter – att vi förenklar möjligheterna till lokala och regionala valutor. På så sätt kommer olika köp garanterat att gagna det lokala näringslivet i stället för att hamna i fickan på folk som bor i antingen andra städer eller andra länder.

Partistyrelsens omdöme: Nej.

Sveriges valuta är redan så liten att den praktiskt taget är att betrakta som en regional valuta. Idén är dock ”intressant”, enligt partistyrelsen.

Förbjud resebyråer som inte säljer sina tågbiljetter på nätet

Flygbolagen kickar tågbolagens röv när det handlar om biljettförsäljning på nätet, och det här är ett stort problem. Det anser i alla fall motionsskrivaren Thomas Svensson, som menar att det här är ett stort problem för miljön och utsläppen i hela världen.

Lösningen på problemet är följdaktligen en lagstiftning. Alla resebyråer och tågbolag i hela Europa bör lyda under en lag som tvingar dem att sälja tågbiljetter digitalt.

Partistyrelsens omdöme: Nej.

Frivillighet är nog en bättre lösning, anser partistyrelsen.

Grön ungdom vill halvera momsen på manikyr

På bild sitter Grön Ungdoms ena språkrör Hanna Lidström och får naglarna fixade på en salong. Rubriken på artikeln var stark. ”De vill sänka momsen på manikyr och spraytan”. Idén bakom förslaget fångas i följande citat:

– Vi köper tjänster i stället för att köpa en massa saker, säger Hanna Lidström till Expresseni artikeln.

I intervjun är det andra språkröret Mårten Roslund mycket segerviss och räknar med att förslaget klubbas på kongressen.

– Det tror jag alldeles säkert. Vi gröna säger ju att tjänster generellt ska vara billigare än prylar. Då tycker vi att det är extra kul att börja med den här typen av tjänster som gör livet lite härligare, konstaterar Mårten Roslund.

Partistyrelsens omdöme: Nej.

Partistyrelsen tycker för det första att nedsatt moms här är omöjligt på grund av EU-regler, för det andra att det vore märkligt med nedsatt moms på just skönhetsvård eftersom exempelvis nagellack innehåller gifter samt att ökad användning av nagellack betyder större och fler klimatvidriga leveranser av olika skönhetsprodukter.

pil
Miljöpartiets kongress

När är den? 26-28 maj.

Var? Linköping.

Hur många motioner har kommit in? Svinmånga. 235 stycken.

Kan man läsa alla? Ja, här. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro