ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ge din dator längre liv

Anders Frick · 4 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Gillar du din Macbook Air – använd den. Gillar du hellre din gamla hembyggda stationära burk som har tuggat Linux i åtta år – använd den. Med virtualiseringstekniken slipper företag utrusta ­medarbetare med datorer av senaste snitt, och slipper därmed också problemen med borttappade laptoppar eller välling i tangentborden.

Gillar du din Macbook Air – använd den. Gillar du hellre din gamla hembyggda stationära burk som har tuggat Linux i åtta år – använd den. Med virtualiseringstekniken slipper företag utrusta ­medarbetare med datorer av senaste snitt, och slipper därmed också problemen med borttappade laptoppar eller välling i tangentborden. Foto: Dennis Stenmark


klar

Artikellänk är kopierad

VIRTUALISERING. Det finns stora pengar att spara genom att virtualisera datorsystem. Snart kommer tekniken som gör det möjligt att utöka en dators livslängd ännu mer. Branschfolket väntar på Hyper-V, Microsofts motor för virtualisering, som kommer att kunna köras i princip direkt på ­hård­varan – utan att Windows först finns installerat.

Mjukvarujätten Microsoft stärker även sin position på marknaden för virtualisering av skrivbord, bland annat genom ­upp­köpet av det israeliska företaget Kidaro för snart två veckor sedan. Och i början av nästa år kommer Microsoft Enterprise Desktop Virtualization ut.Trenden med virtualisering medför att företagen kan centralisera sina servrar ännu mer, och låta användarna koppla in allt från gamla speldatorer till mobiltelefoner för att komma åt företagets dataresurser.

Det brittiska energibolaget BP är ett av de företag som tidigare har provat att låta några av sina medarbetare själva skaffa sina egna datorer och låta dem koppla upp sig mot arbetet med hjälp av ett virtuellt skrivbord.– Det går att tjäna stora pengar på virtualisering, och för de större företag som har råd att installera kraftigt på serversidan är det här ett sätt för att förlänga livet på gamla datorer, säger ­virtualiserings­experten Mats Johansson, grundare av konsultbolaget Real Time Services.– Mycket kommer att virtualiseras framöver, men man måste också se till förutsättningarna och anpassa efter verkligheten. Ut­ifrån företagsperspektiv är det viktigt att välja vad man vill behålla och vad man vill låta andra ta hand om, säger Ulf Alvarsson, som arbetar med virtualisering på Microsoft.

Han tror att det kommer att finnas IT-avdelningar också i framtiden, men att avdelningens roll kommer att förändras till att ha koll på de IT-resurser som levereras till företagets övriga verksamhet, snarare än att springa runt och installera program eller byta lösenord åt glömska medarbetare.

Samlingsbegreppet för datorer och avancerade mobiltelefoner som kopplas upp mot företags­nät­verket är ”tunna klienter”, trots att klienterna kan vara både av det enkla eller mer komplicerade snittet. Men även om tekniken finns så går det fortfarande trögt.– I dag är det en bra bit under 10 procent som an­vänder tunna klienter. Här finns en stor potential, säger Ulf Alvarsson.Förläng livslängden  på datorn

– Det går att spara mycket pengar för el, kylning och administration, säger Lars Högberg, Nordenchef på VM Ware.
– Det går att spara mycket pengar för el, kylning och administration, säger Lars Högberg, Nordenchef på VM Ware.

Öppen standard kostar mindre på elräkningen

NYTTA. Inom Unixvärlden har det länge varit möjligt att arbeta med parallella skrivbord och effektivt utnyttja hårdvaran. På pc-sidan har utbudet inte varit lika stort, och framför allt har det ofta krävts en snabb uppkoppling mellan server och klient för att kunna utnyttja alla fördelar med virtualisering. I början av virtualiseringsteknikens framfart handlade det mycket om att minska antalet fysiska datorer. Nu är det grön IT och minskad elförbrukning som är i fokus.– Den stora finessen med virtualisering är de stora kostnadsbesparingar som går att göra. Det går att spara mycket pengar för el, kylning och administration, säger Lars Högberg, Nordenchef på VM Ware.I pc-världen har produkter från just VM Ware dominerat. Men framöver hägrar öppna standarder.– När folk tänker på virtualisering så tänker man oftast på VM Ware. Men det finns mycket mer än så, i framtiden kommer virtualisering att handla mer om öppen arkitektur. Och det finns ingen chans att proprietära program, som de från VM Ware, kan tävla mot det öppna, säger Simon Crosby på det konkurrerande företaget Citrix.Crosby bedömer att kostnaderna för virtualisering kraftigt kommer att sjunka, men att målet inte är virtualiseringen i sig, utan att se till att öka nyttan för de personer som använder tekniken.– Enbart virtualisering gör ingen glad, problemet är att ge användare tillgång till de datorprogram som de verkligen behöver, säger Simon Crosby.    Anders Frick

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Frick
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro