ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gemytligt med bred smakpalett

Anna Berghe · 22 Apr 2016
Uppdaterad 22 Apr 2016

Foto: Hugo Nabo


Metros matkritiker Anna Berghe har ätit på Værkstedet.

klar

Artikellänk är kopierad

Værkstedet 1751

Betyg: 4 /5

En favoritregissör, dansken Anders Thomas Jensen regi-debuterade 1999 med filmen Blinkande Lyktor. En film om fyra män som råkar i trubbel, beslutar sig att fly till Spanien men hamnar mitt ute på på den jylländska landsbygden. Där hittar de ett övergivet gammalt värdshus. För att inte bli upptäckta av vare sig polis eller de torskar som jagar dem iscensätts en renovering för att skapa gemytligt värdshus. En iscensättning som blir reell och bjuder in till riktig hygge. Denna trevna stämning från en favoritfilm från förr, gör sig starkt påmind när jag kliver in för middag en afton. Förutom behagligt sorl och skålande från människor i sällskap vid alla bord i lokalen, doftar det riktigt gott av nysågat trä och enligt min rara och kunniga servitris är hela interiören skapad av lokala snickare i stadsdelen.

Á la carte bjuder in till en handfull klassiska krogrätter såsom ostron och råbiff men vi rekommenderas att välja menyn á 8 rätter för rimligt pris. Det är ett mycket klokt val ska det visa sig. En meny som speglar ett brett världsligt kök. Ett par ostron startar aftonen och följs av perfekt tillredd bläckfisk som har lierat sig med smak av mellanöstern i form av sumak, mynta och mandlar. Det är en riktgt läcker frisk anrättning där syrligheten från sumaken är framträdande.

Vi väljer bubbel från en omsorgsfull vald vinlista och konstaterar snabbt att vi fortsätter med vin på glas kvällen igenom. Det finns mycket gott att botanisera bland och med kunnig personal blir det en liten trivsam historia bakom varje nytt vin som hälls upp. Syltad endiv med dill samt stenbitsrom med kikärter och sesam fortsätter vår middag. Det är annorlunda men gott att äta stenbitsrom på en bädd av hummus. En för mig ny smakkombination som fungerar förvånansvärt bra. Lika bra är inte den bakade rotsellerin som badar i en svampbuljong och serveras med mos på murklor. Buljongen saknar smak och rätten gör inget större väsen av sig på menyn.

Desto bättre är skrubban, vällagad och fast i sitt kött, här serverad med savoykål i två varianter. Ankbröstet med rödbetor och syltade korianderfrön är delikat, stekt perfekt rosa. Precis som det ska va. Ett sötsyrligt avslut blir en härligt frisk sorbet på calamansi, en korsning mellan mandarin och kumquat, ganska sur i sin smak som serveras med limecurd och en skön crumble. Enkla, rena tydliga smaker utan att krångla till det. Det är trivsamt och gott på Vesterbros senaste krog. Kombinationen av gemytlig värdshuskänsla med en meny som drar åt fine dining med värdslig smakpalett, utan att vara pretentiös fungerar utmärkt. Hög klass på råvaror, dryck och service gör denna krog till en ny favorit i Byen. Anbefalles som man säger på dansk!

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Berghe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro