ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Generationen som överlevde hiv

Metro World News – Karolina Skoglund · 1 Dec 2013
Uppdaterad 1 Dec 2013

De som lever med hiv i västvärlden blir allt äldre och många har nästan blivit helt friska. Trots det lider 75 procent av psykiska problem på grund av isolering, visar en undersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Generationen som överlevde hiv 
  Silvia Petretti har levt med hiv i 14 år.
Generationen som överlevde hiv Silvia Petretti har levt med hiv i 14 år.Foto: Silvia Petretti

Drygt 35 miljoner människor lever med hiv i dag och över 25 miljoner människor har avlidit till följd av sjukdomen. År 2015 kommer hälften av de människor som lever med hiv i västvärlden att vara över 50 år gamla. Med tanke på hur många liv som sjukdomen skördat och att den relativt nyligen likställdes med en dödsdom, kan siffran anses som mirakulös. 

– När bromsmedicinerna kom på 1990-talet klev folk upp ur sina rullstolar och begravningarna stoppades. Det var fantastiskt, säger Alice Welbourn, 55, som diagnostiserades med hiv 1992. 

Nu, mer än 20 år senare, räknas hon nästan som frisk. Likadant är det för Silvia Petretti, 44, som fick sin diagnos i 30-årsåldern. Hon tror att den nuvarande generationen kan tacka den första generationen av människor som smittats under 1980-talet för sina liv, deras kampanj ledde till de medicinska genombrott som gjorde överlevnad möjligt.

Men vissa problem kvarstår. Ett av dem är att 75 procent av de hiv-positiva lever med psykiska problem till följd av isolering, visar en ny studie från University of Westminster.

– Om jag börjar en relation måste jag dels övertala dem att jag inte kommer att dö, dels att jag inte tänker smitta dem, säger Silvia Petretti, som just nu arbetar för att utöka stödnätverken i länder som Östeuropa och Afrika, där utbildning saknas och epidemin fortfarande sprider sig. 

I dag den 1 december är det den internationella aidsdagen som initierades av FN för att uppmärksamma den globala spridningen av sjukdomen. I Sverige har vi ungefär 450 fall om året där personer konstateras ha smittats med hiv. Så har det sett ut de senaste tio åren och hälften av alla beräknas ha smittats i utlandet. Totalt sett tar ungefär 90 procent av de smittade i Sverige medicin. 

– Vi har ingen epidemi, även om det är en kronisk sjukdom. Nästan alla som äter medicinerna här får tillslut omätbara nivåer, säger Monica Ideström, enhetschef på Smittskyddsinstitutet. 

Just nu har ungefär 85 till 87 procent av svenskarna med hiv omätbara nivåer, menar hon. 

– Men de som däremot inte vet om att de är smittade får höga nivåer snabbt. Det är viktigt att notera det. Medicinen är extremt viktig.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro World News – Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro