ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Generationsvalet: De äldsta väljarna är ofta trogna sitt parti

Linnea Bergman · 8 Jun 2018
Uppdaterad 8 Jun 2018
Birgitta Rosenthal, 84, och Nils Sundén, 87, tillhör den äldre väljargruppen inför höstens val.

Birgitta Rosenthal, 84, och Nils Sundén, 87, tillhör den äldre väljargruppen inför höstens val. Foto: Linnea Johansson.


De är ofta trogna ett parti, har vården som sin viktigaste fråga och förväntar sig hjälp av välfärdsstaten efter ett långt liv. Metro kartlägger det politiska engagemanget hos den allra äldsta väljargruppen.

klar

Artikellänk är kopierad

Svartvita portätt på Nils Poppe, Astrid Lindgren och Ingrid Bergman. Tillsammans med äldre möbler, grammofonskivor och en gammaldags konduktörsväska från en spårvagn.

Att komma in i sällskapsrummet på äldreboendet Serafen i centrala Stockholm är som att kastas tillbaka i tiden.

Här bor Birgitta Rosenthal, 84, och Nils Sundén, 87. De tillhör den äldsta generationens väljare det här valet.

Båda är eniga om att vården är den viktigast frågan för den äldsta väljargruppen.

En bild som bekräftas av Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det här är en grupp som har väldigt höga förväntningar på att välfärdsstaten ska leverera. Att de ska få ta del av sjukvårdsundret som förlänger livet för människor. Sjukvårdsfrågor, och i viss mån bostadsfrågor och andra äldrefrågor, är viktiga, säger han.

Nils Sundén och Birgitta Rosenthal säger att det kan finnas en frustration inom deras väljargrupp. Från att ha styrt sitt eget liv blir man plötsligt väldigt beroende av att samhällets trygghetssystem fungerar.

Nils Sundéns fru har till exempel inte lyckats fått plats på äldreboendet där han bor, utan bor på äldreboendet alldeles bredvid. Något som Nils Sundén är kritisk till. Paret, som varit tillsammans i 50 år, ses numera bara ungefär en timme om dagen.

– Jag går dit. Vi fikar, pratar och kramas. Sedan går jag hem igen. Min fru får äta både frukost och kvällsmat själv. Så ska det inte behöva vara, säger han.

Socialdemokraterna har sin trognaste väljarbas i den här åldersgruppen. Här återfinner vi även de sista väljarna som röstar likadant livet ut.

Nils Sundén berättar att han kommer från en arbetarfamilj i Karlskrona i Blekinge, med en pappa som var svarvare och en mamma som var sömmerska. Det socialdemokratiska fick han med sig redan från barnsben. Själv gjorde han en klassresa, utbildade sig till ingenjör och bosatte sig i en villa i Spånga. Men socialdemokraterna håller han fast vid.

– Det är lite tokigt att hoppa från det ena till det andra och inte stå fast, säger han.

Anders Parment, generationsforskare vid Stockholms universitet och Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: EvaDalin/ Stockholms universitet och Ola Kjelbye/Göteborgs universitet.
Anders Parment, generationsforskare vid Stockholms universitet och Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: EvaDalin/ Stockholms universitet och Ola Kjelbye/Göteborgs universitet.

Birgitta Rosenthal, som tidigare bodde i Abrahamsberg, hann vara tillsammans med sin man Teddy i 60 år innan han gick bort i november förra året. Inför det här valet läser hon varje dag tidningen noggrant. Men hon tycker att det har blivit svårare att navigera i dagens politiska landskap, med fler partier som hon dessutom tycker har blivit otydligare.

– Det är lite av ett mischmasch. Man är lite vilsen. Det är svårt att förstå var partierna står. Nu är det ju en massa nya också, så man vet varken in eller ut, säger hon.

Den äldsta generationen väljare har växt upp i ett samhälle som förändrats mycket, vilket man ibland glömmer, enligt generationsforskaren Anders Parment vid Stockholms universitet.

De är präglade av att ha levt under en tid med stor framtidsoptimism.

– Allt viktigt som kom in i människors liv: varmvatten, centralvärme, flygresor, diskmaskiner… Det påverkade verkligen livsvillkoren, säger han.

Samtidigt som den äldre väljargruppen bryr sig om frågor som rör dem själva är deras engagemang dock ofta bredare än så, enligt statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

– Den här gruppen bryr sig mest om sina barn och barnbarn. Det är svårt att utforma valfläsk för dem. Ofta bryr de sig mycket om hur skolan och barnomsorgen fungerar. 

Birgitta Rosenthal brukar precis som Nils Sundén hålla sig till ett och samma parti. Samma som hennes föräldrar en gång i tiden röstade på. Men det här valet vill hon ändå läsa på lite extra innan hon gör sitt val.

Blir det samma parti som vanligt?

– Det får du fråga mig en vecka innan valet, säger Birgitta Rosentahl och skrattar. Men ja, jag tror att det blir det gamla vanliga.

pil
Fakta: Nils och Birgitta

Bor: Äldreboendet Serafen i centrala Stockholm.Familj: Hustru, två döttrar, barnbarn och barnbarnsbarn.Namn: Nils Sundén.Ålder: 87 år.Intressen: Idrott, främst ishockey, skog och mark och speciellt svampplockning.Tidigare arbete: Arbetade fyrtio år som ingenjör på företaget Standard Radio & Telefon AB som bland annat tillverkade telefonväxlar och radarutrustning till försvaret.

Familj: Maken Teddy som gick bort i vintras, två barn och barnbarn.Tidigare arbete: Kallar det själv för ”gammaldags sekreterare”. Var även hemmafru i närmare tio år när barnen var små.Namn: Birgitta Rosenthal.Ålder: 84 år.Intressen: Vänner och musik.Bor: Äldreboendet Serafen i centrala Stockholm.

pil
Fakta: Generationsvalet

I serien ”Generationsvalet” undersöker Metro hur vilken generation vi tillhör påverkar hur vi röstar och vilka frågor vi tycker är viktiga, samt vilka partier som har lättare och svårare att nå vissa åldersgrupper.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro