ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Generationsvalet: Gruppen som väljer vinnarna – "får oftast som de vill"

Linnea Bergman · 31 Aug 2018
Uppdaterad 31 Aug 2018
Anna Eriksson, 53, är ateljéfotograf.

Anna Eriksson, 53, är ateljéfotograf.


En rejäl generation som ofta lägger sin röst på stora, stabila partier. Så beskrivs väljarna i medelåldern inför höstens val. "Den här gruppen får ofta som de vill kring om det blir rött eller blått i regeringen," säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

När Sverige går till val 9 september är väljarna i medelåldern en viktig grupp. Här finns många personer som har inflytelserika positioner i samhället och som influerar andra människor, enligt Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Genom att koncentrera kampanjer på att försöka hitta de personerna kan man vinna mycket. Det blir en stor spridning av idéer, tankar och förslag, säger han.

Generationsforskaren Anders Parment vid Stockholms universitet beskriver medelåldersväljarna som grupp som ordentliga och rejäla människor.

– De är vana vid att staten tar hand om dig om det går dåligt. Samhällskontraktet. Men det har luckrats upp lite och är inte lika tydligt längre. Det tror jag kan upplevas som ett problem inom den här gruppen, säger han.

Här finns en tendens att vilja rösta på stora, regeringsbärande partier. En del av väljarna som röstade på partier till vänster när de var yngre har gått över till Socialdemokraterna.

– Det är oftast den här gruppen som får som de vill kring om det blir rött eller blått i regeringen. Framför allt är det män i gruppen 41-50 år som är intresserade av att rösta på stabila och förutsägbara alternativ. Det finns många direktbyten mellan stora partier som S och M. Det är viktigare att man vet färdriktningen på landet än att det behöver bli exakt som man vill, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Anna Eriksson, 53, är ateljéfotograf boende i Läppe i Vingåkers kommun. Hon är en av medelåldersväljarna i höst. Hon tycker att miljö- och landsbygdsfrågor är viktiga.

– Man stänger ju ner allt på landet och så ska alla åka en mil till stan i varsin bil. Jag vill inte handla allt på ICA i plastförpackningar. En gårdsbutik är ju lite trendigt att ha just nu. Dit åker stockholmarna för att handla hemmagjord sylt på semestern. Men jag vill ha en liten närbutik där jag kan handla dagligen, säger Anna Eriksson.

Anna Eriksson beskriver hur hon som ung hamnade i fel sällskap och aldrig gick gymnasiet. I stället började hon jobba under en lågkonjunktur och hoppade runt mellan olika ströjobb. I dag är hon egen företagare och jobbar som ateljéfotograf. Men även för dem som fullföljde gymnasiet såg tillvaron ofta annorlunda ut för många i den här generationen än vad den gör för unga i dag, enligt Anna Eriksson.

–Då gick man till syokonsultenten och fick höra att man kunde börja på kycklingfabriken, Det var inte tanken att man skulle lyckas på något speciellt sätt, man skulle snarare undvika att misslyckas, vilket innebar att hamna på torget och börja med droger. Jag är uppväxt med att man inte ska tro att man är något. I dag matas vi med att allt är möjligt och lätt, säger Anna Eriksson.

När Anna Eriksson nu snart röstar hoppas hon att partierna ska vara tydligare med vad de faktiskt tycker.

– Jag tycker att politikerna ska profilera sig mer. Vara mer olika och stå fast vid sina ideal, säger hon.

Anders Parment, generationsforskare vid Stockholms universitet och Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: EvaDalin/ Stockholms universitet och Ola Kjelbye/Göteborgs universitet.
Anders Parment, generationsforskare vid Stockholms universitet och Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: EvaDalin/ Stockholms universitet och Ola Kjelbye/Göteborgs universitet.

Generationsforskaren Anders Parment menar att de medelålders och äldre väljare som bor på landsbygden och i mindre städer kan uppleva att de har mindre inflytande i dag.

– Även politiken har blivit mer urbaniserad. Det gör att man upplever att man får mindre att säga till om på mindre orter, säger han.

Många av de rörliga väljarna i den här åldersgruppen är tjänstemän boende i storstäderna. Det gör att partierna till stor del fokuserar på de väljarna, enligt statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

– Så till den grad att man nästan glömt bort att det finns väljare utanför storstäderna, säger han.

Många medelålders väljare har i dag lite äldre barn. En del har klättrat i karriären och fått inflytelserika positioner. Många av dem som bott länge i bostadsrätt eller hus i storstadsregionerna har blivit miljonärer bara av att bo.

I dag kan medelåldersväljarna vara luttrade när det kommer till politik och de politiska partierna.

– En del är lite blasé när det gäller politik och tycker att politiker lovar mycket men inte håller det, säger generationsforskaren Anders Parment.

pil
Fakta: Anna Eriksson

Namn: Anna ErikssonÅlder: 53 årBor: Läppe i Vingåkers kommunIntresse: Motorcyklar och trädgårdFamilj: En sambo och inga barnGör: Arbetar som fotograf

pil
Fakta: Generationsvalet

I serien ”Generationsvalet” undersöker Metro hur vilken generation vi tillhör påverkar hur vi röstar och vilka frågor vi tycker är viktiga, samt vilka partier som har lättare och svårare att nå vissa åldersgrupper.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro