ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Generna bestämmer hur gammal du blir

Johan Kellman Larsson · 15 Aug 2011
Uppdaterad 15 Aug 2011
Jenny Gustavsson leder ett gympapass på Friskis & Svettis.

Jenny Gustavsson leder ett gympapass på Friskis & Svettis. Foto: Klara Leo


Ny studie: Rök, sup och frossa i fet mat – utan att dö i förtid. Många gamla har haft turen att födas med skyddande gener”.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter sommarens digra grillfester i kvartersträdgården skyndar nu folk till gymmen igen för att trampa bort sina trivselkilon.  – Träningskortsförsäljningen ökar hos oss efter semestern, men folk tränar även generellt sett mer i dag än vad man gjorde för fem till tio år sedan, säger Anna Iwarsson, generalsekreterare på Friskis & Svettis.

Men varför tränar vi så mycket egentligen? Enligt amerikanska forskare, som i en färsk studie intervjuat 500 personer som är 95 år eller äldre om deras levnadsvanor, spelar skyddande gener en avgörande roll för hur gammal du blir.

Studien avslöjar att – om du dragit vinst i genlotteriet – kan supa och röka hur mycket du vill, och ändå bli gammal. – Hos en ganska liten, men samtidigt växande grupp, verkar det vara så att livsstilsfaktorer inte är avgörande för hur gammal du blir. Många som blir riktigt gamla har haft turen att födas med skyddande gener, säger Helgi Schiöth, professor i farmakologi vid Uppsala universitet.

Samtidigt var det få av de riktigt gamla i den amerikanska studien som var kraftigt överviktiga, påpekar Helgi Schiöth. – Generellt sett kan man säga att det är en tredjedel gener, och två tredjedelar livsstil som bestämmer hur gamla vi blir.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro