ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Generösare regler för anhöriginvandring införs i sommar

David Peterson · 27 Jan 2019
Uppdaterad 27 Jan 2019
Enligt Migrationsverket preliminära bedömning skulle generösare regler leda till att antalet asylsökande ökar med ett tusental om året.

Enligt Migrationsverket preliminära bedömning skulle generösare regler leda till att antalet asylsökande ökar med ett tusental om året. Foto: TT


Som en del av fyrpartiuppgörelsen mellan S, MP, C och L kommer reglerna för anhöriginvandring att bli generösare till sommaren. Det rapporterar Sveriges Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

De fyra partierna i överenskommelsen är överens om att den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd ska förlängas i två år, rapporterar Sveriges Radio. Men samtidigt vill de ändra reglerna så att de som faller inom ramen för ”alternativt skyddsbehövande” får en möjlighet till att återförenas med sin familj i Sverige. Framför allt berörs personer från Syrien.

Nya regler

Men i framtiden vill partierna i överenskommelsen också införa en ny humanitär skyddsgrund för personer som söker uppehållstillstånd i Sverige.

– Tidigare har vi ju haft ”särskilt och synnerligen ömmande skäl” och ”övrigt skyddsbehövande” i Sverige. I grunden handlar det om de allra mest utsatta. De som var och en, som ser det fallet, skulle säga att ” det är klart att den här personen borde får stanna”, att de personerna får en möjlighet att leva här i trygghet, säger Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet, till Sveriges Radio.

Ökar med tusental

Socialdemokraterna pratade under valrörelsen om att de vill skärpa migrationspolitiken men nu vill migrationsminister Morgan Johansson (S) ändra på lagen.

– Vi har väl alla sett att det finns sådana väldigt ömmande fall som man i dag, inom ramen för dagens lagstiftning inte kan ta hänsyn till och det här har vi då velat att man ska rätta till i förhållande till dagens lagstiftning, säger han.

Enligt Migrationsverket preliminära bedömning skulle generösare regler leda till att antalet asylsökande ökar med ett tusental om året.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro