ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Genrep i Linköping

Nina Andrén · 7 Feb 2014
Uppdaterad 7 Feb 2014

Foto: Gustav Gräll


klar

Artikellänk är kopierad

Nu är det dags igen! Genrep i Linköping. Livebloggar under hela tiden i det här inlägget så se till att uppdatera kontinuerligt.

Sorlet och buzzet hos publiken är redan innan repet börjar tusen gånger bättre än den hos Malmöpubliken förra fredagen. Och då är det inte ens fullsatt i Cloetta Center.

Nu kör vi!

Programmet börjar med en hyllning till ABBA och Herreys. 40 respektive 30 år sedan de vann Eurovision Song Contest. Äntligen lite show och dans i årets Mello av programledarna. Publiken i arenan älskar det.

Oj! När veckans artister presenteras på storbildsskärmarna får Martin Stenmarck mer jubel än Sanna Nielsen. Minsann. Får se vad de säger efter att ha hört låtarna.

JEM startar framför stora LED-skärmar. Som Eurovision-junkie tänker jag direkt på Ani Lorak om ni minns ukrainskan som stal showen från Charlotte Perrelli 2008. De leker med kameran och pumpar igång publiken. Snygg partylåt tycker jag men scenshowen funkar nog bättre i TV med snabba klipp. För oss på parkett blir det lite samma samma när de dansar loss. Bra tryck i applåderna efteråt!

Nour El Refai är förresten galet snygg i kväll i vinröd byxdress och uppsatt hår. Ser ut som hon kommer direkt från 60-talet.

The Refreshments nu. 50-tal och gubbrock med countryinslag korsat med dansband. Den äldre publiken ska ju också få sitt efter JEMs Avicii-party. Fotograf-Gustav och jag håller med om att det här kommer att bli farligt i morgon. Effektiv scenshow och en gitarrist som går all-in för det här. Går nästan ner i spagat i sina myggjägare. Kolla in honom. Men kläderna, hörrni? Corny. Ingen arenalåt direkt, publiken gillar men är inte i extas.

Mandas violinister hinner inte riktigt komma på plats när det är dags för Glow. Studioman Hence von Zweigbergk springer av scenen för att inte synas i bild. Manda känns betydligt säkrare i kväll än i minutklippet på SVTs webb. Väldigt Katy Perry. Gillar det här mycket mer här och nu än tidigare och publiken är med på noterna. Tror ändå det blir svårt att nässla sig in bland de fyra bästa i tävlingen.

Anders och Nour berättar att det var tekniska problem under första låten så JEM får sjunga om senare under kvällen.

Panetoz-killarna får igång publiken under catwalkgången. Deras glädjepiller till låt funkar bra i en fullsatt arena. Man vill ju synkrondansa deras pojkbandsmoves tillsammans med dem. Och nu hoppar de ner från scenen och springer genom publikhavet upp på podiet som står 2 meter framför mig medan guldkonfetti singlar ner. Trots avsaknad av en lika tydlig hook som i “Dansa pausa” skulle det kunna bli Andra Chansen. Glädje kan man komma långt med.

Pink Pistols då. Nja. Fattigmans-Alcazar om man ska vara riktigt snäll. Kitsch kan ju vara kul och hör festivalen till men då ska artisten ha glimten i ögat. Pink Pistols försöker vara för seriösa och det funkar inte då. Känns därför mest plastigt och stelt. Folk applåderar men mest av vänlighet skulle jag tro. Håller fast vid vad jag skrev i går. De får nog bereda sig på sistaplatsen.

Ska koncentrera mig på Sanna Nielsen i 3 minuter nu. Hon går upp på scenen som den amazonkvinna hon är. Pondus. Ljusshowen är sjukt snygg när man sitter här inne. Hoppas det går igenom rutan. Och där kom schlagerrysningarna lagom till refrängen. Jesus Christ! Och som hon sjunger. Wow! Där blåstes all konkurrens iväg. Det brukar vara svårt att få igång en arena med en ballad men publiken älskar Sanna. Hon har den där folkligheten som Helena Paparizou kanske saknar. Sanna sitter säkert i final. Borde vinna hela skiten!

Så går Nanne Grönvalls barn + kompisar upp på scenen och rockar loss i ett hav av laserstrålar. Personligen diggar jag lasern mer än själva låten. Green Day verkar ha varit inspirationen och det hela är väl kompetent och lite gulligt (kanske inte just det de vill förmedla dock) men låten säger mig ingenting. Får inga vibbar. Självklart jublar publiken för rock passar en arena men det ÄR något som saknas. Just nu känns det som att barnrösterna går till Panetoz istället.

Forne vinnaren Martin Stenmarck har också ett sånt bidrag som funkar perfekt i en arena. Ljusväggen bakom Stenmarck är mäktig och den jobbar perfekt ihop med låten. Att han sjunger på svenska är ett plus också. Personligen skulle det kunna få bli finalbiljett men fan vet om han är tillräckligt populär nu för tiden. Röstar Ladies Night-kvinnorna? Rätt bra drag i publikjublet men inte lika högt som förväntat.

JEM sjunger om pga de tekniska problem de hade tidigare och nu exploderar publiken. Ska vi gissa att JEM kommer högt i publikundersökningen som Svenska spel, Poplight och Melodifestivalklubben gör direkt efter genrepet?

Om jag skulle gissa just denna sekund skulle jag säga att de fem som går vidare i morgon är: JEM, The Refreshments, Panetoz, Sanna Nielsen och Martin Stenmarck. Återkommer med tydligare tippning.

Clara Henrys vlogg-inslag fungerar bättre den här veckan men publiken klappar bara lite artigt.

Nu lottas vilka fem som går vidare. Ett barn ropar desperat “Panetooooooooz”.

Kul att publiken är med på noterna och jublar och applåderar trots att det inte är på riktigt. Heja Linköpingsbor, ni slår Malmö med hästlängder i den aspekten.

Lägg namnet Sigrid på minnet till i morgon. 7-åringen stjäl showen!

Och sen kommer Sean Banan och försätter publiken i extas. Alla klappar takten genom hela hans Herreys-hyllning och barnen goes (ursäkta) bananas när han springer upp på podiet mitt i publikhavet och dansar innan han blir den fjärde medlemmen i Herreys på scenen. Publiken ÄLSKAR detta!

Sanna Nielsen går direkt till final i fejkomröstningen och det är väl bra att hon får träna på att ta emot fotoblixtarna så hon vet hur hon ska le extra stort i morgon. Det finns inget alternativ till det scenariot. Om folk INTE röstar fram “Undo” kommer jag att få en infarkt av upprördhet.

Sannas nummer är så otroligt enkelt, genomtänkt och snyggt att det är läskigt. Snälla, glöm inte att skänka en tanke till Eurovision redan i det här läget. Sanna skulle komma topp 3 där! Och vi vill ju att det ska gå bra för Sverige internationellt. Tänk inte att “alla andra röstar säkert på henne så jag lägger min röst på nån annan”.

Den här veckan är jag Team Sanna om ni inte lyckats lista ut det redan.

Andra akten att vinna fejkomröstningen blir Great Little Things. Då går barnfamiljen på raden framför mig. Hoppsan.

Programmet känns tilltajtat från förra veckans barnsjukdomar, programledarparet känns mindre nervösa och att ha en riktig mellanakt (speciellt när det är Sean Banan) livar upp för publik både hemma och på plats denna gång. Känns stabilt.

Sen vet jag inte om det säger mer om produktionen eller bidragen när Sean Banan och en 7-åring är de stora vinnarna den här kvällen.

Tack för i kväll! Återkommer under natten eller morgonen med ett försök till tippning.

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Andrén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro