ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Genuin och god husman från Sichuan

Carl Reinholdtzon Belfrage · 20 Maj 2014
Uppdaterad 24 Maj 2014
Dubbel Dubbels småsyskon Kolibri på Surbrunnsgatan ha ett eklektiskt klientel. 

Dubbel Dubbels småsyskon Kolibri på Surbrunnsgatan ha ett eklektiskt klientel.  Foto: Christina Blom


Dubbel Dubbel har ett nytt sichuanesiskt koncept vid lunchtid. Carl Reinholdtzon Belfrage intygar att det är rena rama dim sum-hedonismen.

klar

Artikellänk är kopierad

Kryddkokt sidfläsk med ris och bokchoi.
Kryddkokt sidfläsk med ris och bokchoi.Foto: Christina Blom
Bang Bang: Tempeh med risnudlar, jordnötter och sichuan.
Bang Bang: Tempeh med risnudlar, jordnötter och sichuan.Foto: Christina Blom

RECENSION: Dubbel Dubbel – 4 glober

I vanlig ordning händer det nya saker på Dubbel Dubbel. Och denna gång gäller förändringen införandet av en unik lunchmeny. Men inte bara lunch i den mening att en kortare version av kvällens à la carte erbjuds, utan en ny gastronomisk inriktning har gjort sig till känna. Nästan som en ny restaurang i restaurangen.

När jag besöker den asiatiska krogen upptäcker jag nämligen att Dubbel Dubbel på Surbrunnsgatan, under lunchen, totalt överger sina smårätter och dim sum och i stället fokuserar på rejäl kinesisk husmanskost. De serverar numer klassiska rätter, som inte är bekanta för den stora massan göteborgare. Mest har de inspirerats av det sichuanesiska köket som är ett av de mest populära köken utanför Kina, men som är relativt okänt i Sverige. Därifrån har den hippa och pigga restaurangen tagit rätter som Mapo Doufu, Bang Bang-kyckling och kryddkokt sidfläsk, som alla osar av sichuanpeppar, torkad chili och svart vinäger.

Jag beställer in en Baozi till förrätt och sen en rejäl portion Bang Bang-kyckling. Baozi är jästa jättedumplings som först ångas för att sedan stekas. Fyllningen är tempeh, rättika och hoisin. Alltså helt vegetariska. Rätten serveras med sriracha­chili och svart vinägerdipp och är härligt fräsch och frasig i kvalitén.

Bang Bang-kyckling är en rätt som oftast serveras kall och mer som en sallad. Dubbel Dubbels variant är varm och på det sättet mer besläktad med en annan sichuanesisk rätt: Dan Dan-nudlar, som är Sichuans svar på spaghetti bolognese. Den kokade majskycklingen är av oerhört god kvalité och hela rätten lyfts av fina grön-saker, massor av koriander och vårlök samt en het jordnötssås. Ytterligare nyheter är födelsedags­nudlar med wonton-soppa. En härligt krämig sesam- och jordnötsanrättning som serveras med en skål wontonsoppa.

Jag rekommenderar också att beställa till lite friterade krabbwontons och edamamebönor.

Publiken är i vanlig ordning eklektisk och avslappnad. Du kan lika gärna hitta en ung slyngel med tygpåse som en pensionerad brevbärare mellan de vackert designande stolarna och borden.

Och à la carten är fortfarande en av de mest prisvärda och roligaste i stan. Ta en av de små avsmakningspaketen och låt chefskocken Emma Kolbacks geniala smak leda dig till fullständig dim sum-hedonism. Men mitt kanske allra viktigaste tips är att ni talar med Erik Sundfeldt och ber honom hälla upp ett rent, mineralrikt naturvin. Då är ni, som det heter i folkmun, ”hemma”.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro