ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Genusvetaren: Det här är feminism

Linnéa Borgert · 8 Mar 2017
Uppdaterad 8 Mar 2017
"Grundidén i feminism är svår att inte omfamna om man står för jämställdhet", säger Lena Gemzöe.

"Grundidén i feminism är svår att inte omfamna om man står för jämställdhet", säger Lena Gemzöe. Foto: Alamy / YAY Media AS / Alexander Makarov


De allra flesta har använt sig av begreppet feminism, men långt ifrån alla verkar veta vad det betyder. Metro har bett genusvetaren Lena Gemzöe att förklara: vad är feminism?

klar

Artikellänk är kopierad

I en mening, vad är feminism?

– Det är rörelsen för jämlikhet mellan könen, säger Lena Gemzöe, docent i genusvetenskap på Stockholms universitet och författare av boken ”Feminism”.

LÄS MER: Här är 8 kvinnor som vi lärt oss av under året som gått

Det finns ju många inriktningar inom feminismen, vilka är vanligast i dag?

– Feminismen i dag är ett resultat av historiska inriktningar som liberalfeminism, den socialistiska feminismen och radikalfeminism. Det som har hänt nu är att feminismen framförallt har fått en stark pluralistisk och intersektionell karaktär, det vill säga att man har en inkluderande feminism där man också tar in hbtq-rörelsens identitetspolitiska kamp och en kamp mot rasism. Det som vi ursprungligen brukar kalla för liberalfeminism, det vill säga idén om att kvinnor ska ha lika och fria rättigheter som män, är fortfarande jätteviktig, inte minst globalt. Den socialistisiska feminismens betoning av en rättvis värdering av kvinnors arbete är ständigt aktuell. Radikalfeministisk analys ligger till grund för mycket av arbetet för kvinnors sexuella rättigheter. Kamperna som fördes förr lever absolut kvar i dag, men vi kanske inte tänker på det som inriktningar inom feminism.

LÄS MER: Därför finns internationella kvinnodagen

Vad är den vanligaste missuppfattningen om feminism?

– Förr var det att det var en märklig grupp kvinnor som ville förstöra relationen mellan könen, men under bara de senaste tio åren i Sverige har vi fått ett feministiskt parti, en regering som kallar sig feministisk, och en ung generation där även män säger att de är feminister. Missuppfattningarna om feminismen har gradvis försvunnit även om de till en viss del lever kvar. Det är svårt att säga vad den vanligaste missuppfattningen är i dag, men vi ser hur högerpopulismen sprider en ny nidbild av identitetspolitik där ibland feminism beskrivs som smal, extrem och farlig.

Ordet “feminist” är fortfarande ett laddat ord för många, vad beror det på?

– Man tycker att feminism har blivit för starkt och att dess världsbild håller på att ta över. Man ska inte underskatta att det finns väldigt många människor som är rädda för feminism. Särskilt i sociala medier finns den här konflikten och polariseringen har blivit väldigt stark i debatten.

LÄS MER: 8 argument du kan använda om någon inte vill kalla sig feminist

Det är många som säger att de är för jämställdhet, men som inte kallar sig feminister. Vad beror det på?

– Det är väl för att man inte riktigt har förstått vad det är. När det här dyker upp så gäspar man nästan lite. Det handlar om okunskap. Naturligtvis omfamnar inte alla samma politiska ideologi, men grundidén i feminism är svår att inte omfamna om man står för jämställdhet. Har man sagt att man är för jämställdhet så är man redan på kroken i det feministiska projektet så att säga.

LÄS MER: Här är siffrorna som visar att det fortfarande inte är jämställt

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro