ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ger mörk alkohol värre bakfylla än ljus? Läkarna reder ut

Natalie Demirian · 19 Mar 2017
Uppdaterad 24 Feb 2018
Vitt vin, whiskey, vodka, rött vin ... Många menar att det röda vinet och whiskeyn ger en värre baksmälla än de andra två.

Vitt vin, whiskey, vodka, rött vin ... Många menar att det röda vinet och whiskeyn ger en värre baksmälla än de andra två. Foto: IBL/Alamy/Montage


"Vill du bli mindre bakfull så ska du inte dricka rödvin". Det är ett påstående som många känner igen. Men finns det någon sanning i det? Metro har pratat med två överläkare som reder ut frågan.

klar

Artikellänk är kopierad

Påståendet om att ljus alkohol ger mindre bakfylla än mörk alkohol stämmer generellt inte, säger Sven Wåhlin, överläkare som bland annat har skrivit boken ”Alkohol – en fråga för oss i vården”.

– Det är mängden alkohol man dricker och alkoholens nedbrytningsprodukt acetaldehyd som huvudsakligen ger baksmällan. Det är därför en del människor också har mer baksmälla än andra, för att de har högre halter acetaldehyd kvar i kroppen dagen efter att de har druckit. Sedan kan tillsatsämnen i alkoholen betyda lite hos vissa individer som kan vara mer känsliga mot till exempel färgämnen, smakämnen, sulfiter, tanniner, histamin och så vidare.

Men det gäller alltså bara om man är väldigt känslig.

– Det är mer undantag än regel, så i stort sett har sådant väldigt lite betydelse. För de flesta så stämmer det alltså inte att mörk alkohol skulle ge en värre baksmälla än ljus. Det är mängden alkohol som är den största orsaken till bakfyllan. Om man tittar globalt så finns det dock lokalt tillverkad sprit, alltså inte industritillverkad, som ibland kan innehålla väldigt höga halter av ämnen som kan ge en värre baksmälla.

Varför tror många att påståendet stämmer?

– Det är svårt att säga. Om man spekulerar lite så är det nog sällan man dricker stora mängder vodka, eller annan ren sprit, och därför har man kanske inte erfarenhet av en svår baksmälla med ljus alkohol. Samtidigt har man kanske en större erfarenhet av att få baksmälla av whiskey för att man kanske då dricker det i större mängder, säger Sven Wåhlin.

Kai Knudsen, överläkare och förgiftningsexpert på Sahlgrenska sjukhuset, instämmer med Sven Wåhlin om att det främst är mängden alkohol som avgör bakfyllan dagen efter.

– Det finns ett visst stöd och fog för att det skulle vara så att mörk sprit ger mer baksmälla än ljus, genomskinlig, sprit. Men det finns ganska lite vetenskap om det. Och det finns andra faktorer som avgör baksmällan. Det som spelar störst roll är mängden alkohol man dricker och hur hastigt man dricker det. Sedan handlar det mycket om individuell känslighet också, vissa får mer baksmälla än andra och det finns vissa habituella faktorer och genetiska faktorer som kan spela roll. Om man har lätt för att bli åksjuk är man nog mer benägen att få baksmälla. Sedan stämmer inte det alltid heller, men generellt sätt så kan man säga att det är så.

LÄS MER
Fylla utan bakfylla kan bli verklighet

Hur är det då med rött vin, som många menar ger mycket bakfylla?

– När det gäller rödviner så kan det också variera mellan vilket typ av vin man dricker. Shiraz-vin är till exempel känt för att kunna ge lite mer baksmälla än andra druvor och det sägs ha att göra med histaminet. Men det är också väldigt dåligt vetenskapligt belagt, så det är snarare ett påstående i folkmun och bland vinkännare.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro