ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ger TV-program studenter dåliga vanor?

Victoria Gillberg · 25 Aug 2011
Uppdaterad 25 Aug 2011
Ingrepp utan patientens godkännande och operationer i smyg. Lär sig studenter dåliga vanor av TV-serier?

Ingrepp utan patientens godkännande och operationer i smyg. Lär sig studenter dåliga vanor av TV-serier? Foto: Bertil Ericson /Scanpix


Advokater, läkare och poliser porträtteras i serier som "The good wife", "House" och "Criminal minds". Ny studie har granskat hur TV-serier påverkar studenter.

klar

Artikellänk är kopierad

På Western Sydney University har man granskat hur läkarstudenter påverkas av program som Greys Anatomy och Scrubs. Hela 94 procent tittade på någon tv-serie om läkaryrket. Favoriter som förebilder var Dr. Bailey och Derek Sheperd från Greys anatomy. Forskare säger att det är oroande att de blivande läkarna var storkonsumenter av programmen som egentligen inte skildrar verkligheten. Serierna innehåller oproffessionellt beteende, könsstereotyper, bristande etik och inga sjuksköterskor. Trots det tyckte majoriteten av studenterna att serierna beskriver yrket på ett bra sätt. Lousie Walther Sturesson har en annan bild. Hon är lärare på läkarutbildningen vid Lunds universitet och har fått många kommentarer. – Men de tycker att verkligheten inte stämmer överens med tv-serierna. Ofta får man höra "Så här är det verkligen inte på tv". Studien visade att studenterna var kritiska till programmens innehåll och hur läkarna agerade. De var också skeptiska till hur väl handlingen stämde överens med verkligheten. De menar att lärare bör använda sig av programmen för att minimera deras effekter. Något som Louise Walther Sturesson inte ställer sig negativ till. – Det kan säkert användas som diskussionsunderlag. Ett annat yrke som påverkats av TV-program är kock. Gordon Ramsay har kritiserats av Hotell & Restaurangfacket för att ha startat en skrik-trend i svenska restauranger.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro