ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gerillaledares mamma fredshopp i Uganda

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kony och hans närmaste medarbetare i LRA, Herrens motståndsarmé, är efterlysta för krigsförbrytelser och har hittills hållit sig borta från de fredsförhandlingar som regeringen och LRA inledde i söndags i södra Sudan. Sedan i fjol gömmer de sig i djungeln i grannlandet Kongo-Kinshasa.

I ett försök att locka fram LRA-ledningen och få slut på ett av Afrikas längsta krig förbereder sig den ugandiska regeringen att skicka in ett 40-tal anhöriga till rebellerna. Även religiösa ledare från norra Uganda, där LRA har sin hemvist, och åldermän från acholifolket ska delta i ansträngningarna. Möte på tisdag-Vi ska ordna så att omkring åtta av Konys nära familjemedlemmar och anhöriga till andra höga LRA-befälhavare kan träffa dem den 25 juli, sade regeringssidans talesman kapten Paddy Ankunda. Liksom vid tidigare kontakter med LRA-toppen ska kontaktförsöket ledas av Riek Machar, vicepresident i det autonoma södra Sudan.

I förra veckan bad LRA-ledningens näst högste, Vincent Otti, Machar att hjälpa till att arrangera byäldstes besök. Han sade att det skulle kunna bidra till försoning mellan rebellerna och folket i norra Uganda. Miljoner på flykt Under Konys brutala, nära 20 år långa uppror har tiotusentals människor dödats och närmare två miljoner människor tvingats på flykt - enbart i norra Uganda. Striderna och övergreppen har lett till oro även i södra Sudan.

Åldermän och religiösa ledare från båda sidor gränsen träffade på torsdagen LRA-representanter i Juba i södra Sudan och sade sig stödja fredsprocessen. De lade också fram en lång lista över illdåd som de anser att rebellerna gjort sig skyldiga till de senaste åren, bland annat att ha tvingat sina offer att tillreda och äta upp andra människor. Även ugandiska regeringssoldater, som jagat LRA-rebeller i södra Sudan, anklagas för mord, plundring och våldtäkter.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro