ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GF 1 ersätter inte systemkameran

Ola Jacobsen · 25 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Marknaden väntar på en vass och liten systemkamera som är snäll mot plånboken. Med Panasonic Lumix GF 1 får vi vänta ett tag till.

4 saker vi gillar

1 Design: Snygg och funktionell. En bra mix av dedikerade knappar och multifunktionskontroller. Ett litet minus för att greppet är kromat och inte klätt med gummi eller kamerafuskläder.

2 Optik: Ljusstarkt 20-millimeters-kitobjektiv. Dess­utom snabb och pålitlig fokusering. Det andra kitobjektivet är på 14–45 millimeter. En super­vidvinkel (7–14 millimeter/f4) finns, men kostar 13 000 kronor.3 Litenhet: Nu finns fem kameror i det nya Micro 4/3-systemet, tre från Panasonic och två från Olympus. Frånvaron av spegel gör husen mindre än andra systemkameror trots att bildsensorn är nästan lika stor.   

4 Sökaren: För att få riktig systemkamerakänsla kan du köpa till en elektronisk sökare för 2 500 kronor. Sökaren är skarp och ger dessutom all nödvändig information om exponering.

Analys: ”Liten och bra, men för dyr”

Det här är kameran som alla är nyfikna på. Den är svart, liten och solid. Det finns inga direkta fel på kameran. Den levererar bra bilder, menyerna är lättillgängliga, och knappar och rattar sitter på vettiga ställen.

Panasonic har etablerat sig bland fotografer med sin lilla retroformgivna kompaktlyxkamera Lumix LX 3. Men med sin lilla sensor är den en kompromiss. Liten, men inte tillräckligt bra bildkvalitet.Det är den positionen som GF 1:an borde ta. Tillräckligt bra för att ersätta systemkameran och tillräckligt liten för att hänga med jämt.

Två saker hindrar den från att nå dit. Att den kostar dubbelt så mycket som en (betydligt klumpigare) systemkamera med motsvarande prestanda. Och att det saknas objektiv. I dag finns det bara två i en vettig prisklass.Ända sedan jag köpte min Lumix LX 3 har jag väntat på den här kameran för att kunna kasta ut min systemkamera för gott. Jag får vänta lite till.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro