ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GHB-missbruket ökar

Moa Kärnstrand · 14 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nära en ung göteborgare per dag vårdas nu för överdos av GHB.På Sahlgrenska märks en markant ökning – bara sedan årsskiftet.Fler och fler är dessutom så djupt i missbruk att de måste på avgiftning.

– De senaste två månaderna har vi fått in fler överdoser än vanligt, säger Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset.Akutmottagningen på sjukhuset tar i dag emot fall av GHB-förgiftning i princip dagligen. De som kommer in är unga – framför allt killar – mellan 20 och 25 år.– Vi har också märkt att väldigt många av dem som kommer in till häktet är grovt GHB-påverkade, säger Knudsen.Sedan GHB narkotika­klassades år 2000 har det blivit allt vanligare att personer fastnar i kroniskt missbruk.Också Östras avgiftningsavdelning för unga har märkt av det ökade trycket.– Tidigare kunde vi ha en svår GHB-avgiftning per månad. Nu har vi en eller två som ligger inne hela tiden, säger Lillemor Svensson, enhetschef på avgiftningen.Hon är oroad över utvecklingen. Sahlgrenska håller nu på att sammanställa de senaste månadernas fall av GHB-förgiftning. Men det är svårt för sjukvården att fastställa exakt hur utspritt GHB-missbruket är bland unga göteborgare, eftersom det inte tas några prover på akutmottagningen för att fastställa exakt vilken drog som ligger bakom överdosen.Det kan alltså även finnas ett mörkertal.– Det är lätt att återfalla i GHB-missbruk om man inte får rätt behandling, säger Kai Knudsen.Han är kritisk till den vård som många får i dag.– De här killarna skickas till behandlingshem. Men det hjälper inte att bara prata och gosa – GHB-missbrukarna behöver medicinsk behandling för att inte börja på nytt, de har ofta svåra sömnstörningar och psykoser.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro