ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gick på kurs – miste a-kassa

Anders Göransson · 12 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Facket och ABF vill utbilda arbetslösa ­– men hindras av a-kassereglerna. – Vi har en regering som tycker att det är bättre att man går öppet arbetslös och gör ingenting än att man går en utbildning, säger ABF:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson.

Tidigare i år lanserade LO och ABF en egen åtgärd mot jobbkrisen. Förbunden skulle erbjuda kurser för arbetslösa i ämnen som matematik, engelska, svenska och samhällskunskap – ett sätt att höja deras kompetens och öka chansen för dem att hitta jobb framöver.Men det har blivit tvärstopp. Orsaken är att kursdeltagarna i a-kassornas ögon inte längre är jobb-sökande, utan studerande, och därmed riskerar att mista sin ersättning.I två fall har personer blivit avstängda från sin a-kassa för att de deltagit i en matematikkurs. LO och ABF har nu tillsammans gått in och betala ersättning åt dem. Och kursen – den lades ner. – Vi kan ju inte erbjuda de arbetslösa utbildningar som gör att de riskerar sin försörjning, säger Karl Petter Thorwaldsson, som tycker att reglerna borde ändras en tid då arbetslösheten skjuter i höjden.Men några sådana planer finns inte, enligt Eva Uddén Sonnegård, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet.– Går man in för att utbilda sig får man både studiemedel och studiebidrag.– Det är grunden. Det finns vissa möjligheter att kombinera arbetssökandet med studier, men det avgörs från fall till fall och är något man måste tala med sin arbetsförmedlare om.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro