ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Gifter i produkter av återvunnen plast: "Värst utsatta är småbarn"

Björn Sjö · 17 Okt 2018
Uppdaterad 17 Okt 2018
Rubiks kub är en av de testade leksakerna i undersökningen.

Rubiks kub är en av de testade leksakerna i undersökningen. Foto: IBL


Hushållsprodukter som tillverkats av återvunnen plast innehåller höga halter av giftiga flamskyddsmedel, visar en ny undersökning. De allra högsta halterna uppmättes i leksaker.

klar

Artikellänk är kopierad

Den ideella organsationen Sveriges konsumenter har tillsammans med 18 andra europeiska miljö- och konsumentorganisationer analyserat 430 produkter från EU och EU:s grannländer, rapporterar SVT Nyheter.

Drygt var fjärde produkt, 109 av 430, visade sig innehålla spår av bromerade flamskyddsmedel som misstänks vara hormonstörande.

I 50 av produkterna överskreds gränsvärdena för vad som är tillåtet i nya produkter av ny plast. De högsta halterna uppmättes i leksaker.

– Allra värst utsatta är småbarn. De tar upp hormonförändrande ämnen mycket lättare på grund av att de växer så snabbt och så stoppar de ofta saker i munnen, säger projektledare Maria Hammarling på Sveriges konsumenter till SVT Nyheter.

Den återvunna plasten kommer enligt rapporten troligen från återvunnet elektronikavfall.

Kryphål i lagstiftningen

Enligt rapporten har europeisk lagstiftning kryphål som tillåter högre halter av kemikalierna i produkter av återvunnen plast. Detta för att länderna ska klara sina återvinningsmål.

– Men om det blir på bekostnad av människa och miljö är det inte riktigt okej, säger Maria Hammarling.

Organisationerna kräver nu att EU:s makthavare täpper till kryphålen i lagstiftningen.

LÄS MER
Appen som guidar dig till en giftfri(are) vardag
klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro