ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Giftig algblomning kan skapa problem för dricksvattnet

Filip Joelsson · 12 Aug 2018
Uppdaterad 12 Aug 2018
Vatten algrika vatten i sjöar och vattendrag riskerar at

Vatten algrika vatten i sjöar och vattendrag riskerar at Foto: IBL/TT


Algblomningen skapar problem för landets vattenverk. Ju större algblomningen är, desto svårare blir det för vattenverken att filtrera bort giftiga ämnen som riskerar hamna i dricksvattnet.

klar

Artikellänk är kopierad

Varmt väder och övergödning gör svenska sjöar och hav till en bra plats för de giftiga blågröna algerna att frodas i.

Sommarens extremt varma väder har gjort att algblomningen varit intensiv i år. Fortsätter utvecklingen riskerar vattenverken att inte klara av att filtrera bort algernas giftiga ämnen, så som cyanobakterier, från vårt dricksvatten, rapporterar Sveriges Radio.

– Om algblomningen är riktig stor kan det hända att vattenverket inte orkar med att filtrera bort allt och de giftiga ämnena kan då hamna i dricksvattnet, säger Caroline Dirks, kemist på Livsmedelsverket, till P4 Östergötland.

Hon menar därför att de kommunala vattenverk som hämtar sitt vatten från sjötäkter måste rusta sig för bättre för en eventuell klimatförändring.

– Det ser vi också i andra länder att problemet blir allt värre och det har med klimatförändringarna att göra, säger Caroline Dirks.

Enligt P4 Östergötland har algproblemen redan drabbat några av landets vattenverk, men än så länge har halterna av giftiga ämnen inte överstigit de tillåtna nivåerna någonstans.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro