ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Giftiga ämnen i t-tröjor

TT · 23 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Högst halt i Cheap Monday

klar

Artikellänk är kopierad

I nästan alla testade t-tröjor fanns halter av miljögift som förorenar svenska vattendrag. Regeringen och textilindustrin manas att se till att kläder med kemikalien nonylfenoletoxylat inte når Sverige.

Naturskyddsföreningen och Svenskt Vatten presenterar på Dagens Nyheters debattsida en undersökning av t-tröjor som är inköpta på stora svenska klädkedjor som Dressman, Stadium, Intersport med flera. I nästan alla tröjor hittades nonylfenoletoxylat , i bland i mycket höga halter. Tre tröjor som tillverkats inom EU innehöll också kemikalien, trots att den i princip är förbjuden inom EU.Nonylfenoletoxylat bildar vid nedbrytning miljögiftet nonylfenol som är mycket giftigt för vattenlevande organismer. När kläderna tvättas sköljs kemikalien ur och hamnar i vattnet. Upp emot nio ton nonylfenol kan släppas ut av svenska reningsverk årligen, enligt artikelförfattarna.I höstas presenterade Naturskyddsföreningen en studie som visade att importerade handdukar innehöll höga halter av nonylfenoletoxylat.Svenska textilimportörer lever inte upp till sina mål att importvaror inte ska innehålla nonylfenoletoxylat, konstaterar artikeln. Där dras också slutsatsen att EU:s nya kemikalielagstiftning inte räcker för att stoppa nonylfenolet. Den svenska regeringen manas därför att driva på EU att skärpa regelverket.

Högst halt i Cheap Monday

Av 17 testade T-tröjor innehöll 16 nonylfenoletoxylat, men halterna varierade mycket. Men bara ett prov översteg halten 0,1 viktprocent, vilket är EU:s gränsvärde för hur mycket av denna farliga kemikalie som får släppas ut.Den T-tröja som hade högst halt var av märket Cheap Monday, men även tröjor från Identity och Selected Homme hade höga halter.Också två tröjor som tillverkats med ekologisk bomull innehöll den miljöskadliga kemikalien. Det gäller bland annat Filippa K:s T-tröja, miljömärkt av Svanen som inte tillåter användning av nonylfenoletoxylater i den textila beredningsprocessen. Halten låg dock mycket nära vad som är möjligt att upptäcka.T-tröjor från Kina och Turkiet hade enligt undersökningen högre halter än de övriga. Den nya studien ger enligt Naturskyddsföreningen stöd för att halterna kommer från importerade textilier.Att halterna varierar kraftigt mellan olika fabrikat kan enligt SNF bero på hur mycket de sköljts innan de hamnat som färdiga plagg i butikerna.

Naturskyddsföreningen: FörvånandeNaturskyddsföreningen visade i en undersökning i september i fjol att nonylfenoletoxylat finns i kläder och andra textilier, bland annat handdukar.-Resultaten visar att klädproducenterna har en lång väg kvar att gå efter att vi första gången uppmärksammade problemet i höstas, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen. -Jag är förvånad över att de svenska företagen inte satt högre tryck på sina leverantörer för att se till att det här miljögiftet försvinner helt.

Branschen: Vi behöver hjälpDen svenska branschorganisationen Textilimportörerna har i sina inköpsvillkor förbud för ett tiotal ämnen, däribland nonylfenoletoxylater. Förbudet har enligt vd Åke Weyler bidragit till att utsläppshalterna i Sverige minskat på senare år. Men trots förbudet förekommer ämnet ändå i en del textilier, om än i små mängder.-Vad vi har problem med är de här sista resterna, säger Åke Weyler till TT. Att spåra varifrån nonylfenoletoxylaterna kommer in i produktionen är att jämföra med ett detektivarbete, enligt honom. Han nämner fläckborttagningsmedel som en tänkbar källa.-Det kan också vara små mängder som förekommer i tryckpastor till exempel, det används som emulgeringsmedel vid färgning. -Det är väldigt diffust det hela och vi har inte riktigt kläm på det. Vi behöver hjälp, säger Åke Weyler. -Vi vill ha en dialog med exempelvis vattennäringen och kemister om var man kan hitta det här så att vi kan föreslå för våra leverantörer vad de ska titta på.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro