ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Giftiga armhålor skadar fisk

Patrick Ekstrand · 10 Dec 2013
Uppdaterad 10 Dec 2013

Denna klapp gör dig mindre svettig, men för fiskarna är den inte lika vettig – ett passande julrim för många deostickor som säljs i handeln, men nu kräver branschföreningen Svenskt vatten att deodoranter med ämnet triklosan försvinner från hyllorna.

klar

Artikellänk är kopierad

– Drygt hälften av konsumtionen i Sverige, 60 procent, säljs på taxfree, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten, om en ny rapport som granskar taxfreeförsäljningen.  Flera märken som innehåller giftet listas, men produkterna säljs även i svenska butiker. 

Det antibakteriella ämnet triklosan, som har använts i flera decennier, orsakar skador på vattenlevande djur men är inte förbjudet, säger Susanne Zakrisson, enhetschef på avdelningen för Kosmetika och hygieniska produkter på Läkemedelsverket.

– Det är inte förbjudet att ha det i kosmetika, men det är ett känt miljögift och vi skulle gärna se att branschen tog bort det från sina produkter, säger hon och förklarar att man tidigare har lyckats övertyga tandkrämstillverkare om att ta bort ämnet.

Triklosan anses inte utgöra någon hälsorisk för människor, men med tanke på effekterna på vattenlevande organismer vill både Läkemedelsverket och Svenskt vatten att det inte används i deodorant som förr eller senare hamnar i avloppsvattnet.

– Vi får bort en del i reningsverken, men vi vill inte fortsätta att släppa ut det till vattenmiljön och då är det bästa att vi tar bort det "uppströms", säger Finnson.

Triklosan och andra så kallade biocider förekommer även i kläder, bland annat sport- och barnkläder. Tillverkarna hävdar att ämnena får kläderna att hålla sig fräscha längre innan de tvättas, men laboratorieundersökningar som Kemikalieinspektionen har låtit göra visar att kring hälften eller mer av den ursprungliga halten hade försvunnit efter tio tvättar – och därmed hamnat i avloppsvattnet. 

LÄS ÄVEN

Giftigt slam kan göra dig benskör

Giftig plast kan ha läckt i ditt dricksvatten

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro