ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Giftlarmet: Mer än 1,5 miljoner svenskars kranvatten är förorenat

David Peterson · 15 Apr 2019
Uppdaterad 15 Apr 2019
Är den största miljöskandalen på bra länge, enligt toxikologen Mattias Öberg.

Är den största miljöskandalen på bra länge, enligt toxikologen Mattias Öberg. Foto: TT


Över 1,5 miljoner svenskar har kranvatten som är förorenat av giftiga ämnen, enligt en kartläggning som Hem & Hyra gjort. "Det är den största miljöskandalen på bra länge", säger toxikologen Mattias Öberg till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Totalt handlar det om minst tio vattenverk i landet som har höga halter av giftiga PFAS-ämnen, skriver Hem och Hyra. De vattenverken har över tio nanogram PFAS per liter.

PFAS är ett samlingsnamn för tusentals kemiska ämnen och används bland annat i brandskum, friluftskläder och smink.

”Tydlig förorening”

De tio vattenverk som har höga halter av ämnet förser omkring 1,5 miljoner svenskar med kranvatten. Vattenverken ligger inom Livsmedelsverkets åtgärdsgräns men enligt toxikologen Mattias Öberg borde riktvärdena sänkas.

– De senaste fem åren har vi lärt oss mycket om hälsoriskerna med PFAS och eftersom vi också får i oss ämnena via maten finns det inte marginal för att dricka vatten som förorenats. Ligger halterna högre än tio nanogram per liter så har man en tydlig förorening och jag anser att man då måste börja agera för att få ett renare vatten, säger han till Hem och Hyra.

I dag ligger riktvärdena på 90 nanogram per liter och Livsmedelsverket har sagt att de tänker avvakta med att sänka värdena tills den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsas lämnat en slutgiltig rapport.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro