ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Girls”-skaparen berättar om våldtäkt i sin nya bok

Emma Björkman · 1 Okt 2014
Uppdaterad 1 Okt 2014
Lena Dunham.

Lena Dunham. Foto: Action press / All Over Press


Skriver självutlämnande om hur hon utsattes för ett sexuellt övergrepp när hon gick på college i sin självbiografi.

klar

Artikellänk är kopierad

Lena Dunham, 28, är känd för sin vassa, träffsäkra humor i sin succéserie "Girls". Den har hjälpt henne genom svåra upplevelser, bland annat använde hon humorn som ett skydd efter att hon blivit våldtagen på college.  – När det hände var det ingenting som jag kunde vara öppen med. Jag kunde berätta delar av vad som hänt men genom ett filter av humor, det har alltid varit mitt skydd för att kunna prata runt saker, säger hon i en intervju med det amerikanska radioprogrammet "Fresh air". Där förklarar hon varför hon valt att skriva om händelsen i sin självbiografi i vad hon kallar för "kapitlet om date-rape". 

– Det var en smärtsam upplevelse både fysiskt och känslomässigt och jag ägnade mycket tid åt att förena mig med tanken... Faktum är att jag har tänkt mycket på det den här veckan eftersom jag skickade ett mejl till någon som jag kände vid den tiden och som kände killen som begick handlingen... Jag ville att personen jag kände då skulle veta hur jag upplevt händelsen innan han eventuellt skulle köpa boken och läsa om det, säger hon.

– Jag skrev till min gamla kompis i mejlet att "Jag tillbringade så mycket tid att vara rädd, jag tillbringade så mycket tid över att skämmas. Jag känner inte så längre och det är inte på grund av mitt jobb, det är inte på grund av min pojkvän, det är inte på grund av feminism även om de sakerna har hjälpt. Det är på grund av att jag har berättat vad som hänt. Och jag är fortfarande här och min identitet har inte förändrats på något sätt som jag inte kan reparera. Och jag känner mig fortfarande som mig själv och jag känner mig mindre ensam. I boken berättar hon, enligt Time, att det tog lång tid innan hon insåg att hon blivit våldtagen. "Det känns som att det finns femtio skält till att det var mitt fel... Men jag vet också att jag aldrig vid något tillfälle gav mitt medgivande till att behandlas på det sättet", skriver hon. 

►LÄS MER:  Lisa Magnusson: ”Är du lite sugen på att våldta? Kör på!”►LÄS MER:Våldtagna kvinnor får betala för vården själva

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro