ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gisslan dödades i judiskt center

TT · 28 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Gisslandramat på det judiska centret i Bombay fick en tragisk upplösning, minst fem dödades när militären gick in i byggnaden.Samtidigt är mycket fortfarande oklart om attentatsmännen som kallar sig Deccan Mujahedin.

När uppgifterna om att gisslandramat var över vid det judiska centret i Bombay och kommandosoldaterna lämnade centret så jublade hundratals människor utanför.

Men det fanns inget att fira.

Gisslan var död.– Fem döda gisslan har hittats. De är av israelisk nationalitet, sade en diplomat vid Israels ambassad i New Dehli.Enligt uppgifter till nyhetsbyrån PTI dödads gisslan när militären gick in i byggnaden.– Vi hade intagit andra våningen när en granat avfyrandes uppifrån. Terroristerna dödade tre i gisslan, sade J.K Dutt, chef för Indiens säkerhetsstyrka.

Terroristerna dödade sedan ytterligare två ur gisslan.

På ett annat av skräckens hus i Bombay, hotell Taj Mahal, hördes under fredagen frekventa skottsalvor. En ensam skadad attentatsman ska ha överlevt sammandrabbningarna och militären hade på fredagskvällen inte lyckats oskadliggöra honom.– Det är möjligt att terroristen har två eller fler personer som gisslan. Det är också möjligt att det är mer än en terrorist, sade Thamburaj enligt AFP.

På den tredje platsen i Bombay där terrorister fortfarande fanns kvar, hotell Oberoi, övermannande indiska specialstyrkor två terrorister och frigav 143 gäster tidigare på dagen.

Välklädda hotellgäster, några med sina resväskor i släptåg, kunde lämna hotellet och gå mot väntande bussar och bilar.Allt fler redogörelser om terroristernas hänsynslöshet letar sig ut från platserna där attentatsmännen slog till.

Samtidigt vittnar den indiska marinkåren om en motvillig respekt för terroristerna för deras detaljkännedom om hotellen och militära precision.– Det är en väldigt beslutsam grupp, hänsynslös, sade ett befäl.

Fortfarande är inte mycket känt om gruppen som tagit på sig ansvar för dådet. De kallar sig Deccan Mujahedin men namnet är i princip okänt och flera bedömare misstänker att det är ett täcknamn för en äldre, mer rutinerad rörelse.

Indiens premiärminister Manmohan Singh hävdar att angreppet genomförts av grupper med baser i Indiens grannländer. Utrikesminister Pranab Mukherjee sade rätt ut att grupper just i Pakistan var ansvariga för attackerna.

Pakistan förnekar dock bestämt inblandning, de fördömer attackerna samt lovar att samarbeta mot terrorismen.

Chefen för Pakistans mäktiga militära underrättelsetjänst ISI, generallöjtnant Ahmed Shuja Pasha, lovade också att inom kort resa till Indien för att bistå i utredningen av terrorattackerna.Ett tiotal av attentatsmännen har dödats och en terrorsit av pakistansk börd, har gripits. Den totala dödssiffran över offer varierar men bedömningen av varandra oberoende källor mellan 350 och 370 under fredagskvällen Minst 15 anställda inom ordningsmakten har fått sätta livet till i striderna.

Det har inte framgått om dessa, eller de tiotals lik som hittats på hotellen, ingår i den totala dödssiffran på minst 130 som rapporterats.

Minst 17 utlänningar finns bland de döda, bland andra två amerikaner, tre tyskar, två kanadensare samt en britt. Alla siffror är mycket osäkra.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro