ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gla1ve om majorn: Vi är vår egen största fiende

Erik Glanell · 21 Feb 2019
Uppdaterad 21 Feb 2019
Lukas "gla1ve" Rossander efter vinsten i ESL Pro League.

Lukas "gla1ve" Rossander efter vinsten i ESL Pro League. Foto: ESL


Astralis har inga avsikter att luta sig mot förra årets framgångar. När majorn nu är här har förberedelserna som vanligt varit minutiösa.

klar

Artikellänk är kopierad

Dominanter och storfavoriter. Astralis 2018 blev inget annat än ett segertåg sällan skådat i dagens CS:GO-klimat. Konkurrensen har aldrig varit så hård och ändå har den danska femman hela tiden varit nivån över alla andra. Varje turnering var en imponerande uppvisning i näst intill felfritt spel.

2019 är året när alla andra lag söker hämnd. Astralis är laget som alla vill se falla. Det går inte att koppla av trots ett succéår i backspegeln.

– Att vinna är den bästa medicinen för alla atleter och därför var 2018 ett otroligt år för oss. Det förändrar däremot inte sättet vi arbetar på, vår attityd gentemot spelet eller våra förberedelser, säger Lukas ”gla1ve” Rossander till Metro Esport.

Gla1ve: Vi lämnar ingenting åt slumpen

Att inte låta framgången stiga en åt huvudet är lättare sagt än gjort. Steget från självsäkerhet till arrogans är kort och kan tas utan att man nödvändigtvis själv tar någon notis om det. I Astralis finns ett väl etablerat skyddsnät omkring laget som försäkrar att inget ska tas för givet.

– Vi har en extremt stark organisation runtomkring oss och har en extremt skicklig sportpsykolog som jobbar med den mentala sidan. Innan varje turnering så startar vi om. Om vi tänker för mycket på resultaten under 2018 och tar för givet att vinst-streaken bara fortsätter så är jag säker på att vi inte kommer vinna några turneringar, säger Lukas ”gla1ve” Rossander.

Astralis har gjort sig kända som ett strukturerat lag med slipade taktiker, hög individuell skicklighet och en till synes glasklar kommunikation. Det uppstår nästan aldrig ett tillfälle när spelarna framstår som vilsna eller obeslutsamma. Känslan är att de drillat varenda scenario och vet precis vad de ska göra. Det är ett strategiskt helhetsgrepp. På samma sätt är det ett helhetsgrepp i förberedelserna som har lett laget dit de är i dag, enligt Rossander.

– Vi lämnar ingenting till slumpen oavsett om det gäller fysik, mental balans, taktiker eller lagarbete. När vi snackar om vår prestations-modell så är det inte bara ord som som vårt manegement tycker låter bra. Vi tränar, lever hälsosamma liv precis som andra professionella, vi förbereder oss och gör allt för att utveckla även de minsta detaljerna, säger Rossander.

Ser sig själva som största fienden

I Katowice har CS:GO-säsongen kickat igång på riktigt. Världens bästa lag kämpar om det största och mest prestigefulla som finns – en majortitel. En så stor kraftmätning i början på året kan vara svår att förutspå eftersom att lagen tenderar att byta spelare vid årsskiftet när eventuella kontrakt löper ut.

Lukas ”gla1ve” Rossander ser på förhand stor potential i klassiska topplag som Mibr, Na’Vi, Faze, Liquid och svenska Ninjas in Pyjamas. Regeln är densamma oavsett motstånd. Ta ingenting för givet.

– Vi vet att alla lag höjer sig när de möter oss och vi vet att måste spela vårt bästa för att vinna varje individuell match. På det sättet är det extra motiverande. Ingen kommer att vinna alla matcher för alltid och vi har djup respekt för de andra lagen. Det finns en del extremt skickliga spelare där ute, säger Lukas ”gla1ve” Rossander.

Den tuffaste motståndaren däremot, tycker Rossander, är Astralis själva.

– Jag menar inte att se ner på de andra lagen, men när man är i den positionen som vi är så blir du din egen värsta fiende. Om vi börjar känna oss nöjda och förlorar hungern då finns det fem-tio lag där ute som kan och kommer stoppa oss. säger han.

Ingen svensk-dansk rivalitet

Förhoppningen från svenskt håll är så klart att Fnatic eller Ninjas in Pyjamas återigen ska få känna major-vinstens sötma. Känslan däremot är att Sverige har hamnat på efterkälken. När Metro Esport pratade med Richard ”Xizt” Landström uttryckte han att svensk CS:GO helt enkelt har varit dålig de senaste åren. Men Astralis-ledaren håller inte med.

– Vi har en del grymma talanger i Danmark och vi investerar en stor del i prestation och förståelse för vad en hälsosam livsstil kan gynna dig i även i spelet. Men titta på majorn. Det är ett danskt lag. Fem spelare. Det är allt. Vi måste alla fortsätta att utvecklas om vi ska ha någon form av dominant position och vi har sett en hel del svenska talanger och lag som kanske inte har presterat sitt bästa , men ändå på en imponerande högsta nivå.

Så hur är det nu med den där svensk-danska rivaliteten vi så gärna vill piska upp lite extra?

– Det är inte så. Vi har en massa svenska fans och vi har goda vänner i de flesta lagen. Det är alltid kul att besegra dina vänner och grannar men vi känner ingen stor rivalitet mot våra svenska bröder, avslutar han.

Annons:

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro