ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Glaciärerna smälter – så ska landslaget halvera sina utsläpp

Filip Häggberg · 31 Okt 2018
Uppdaterad 31 Okt 2018
Frida Hansdotter och resten av de alpina landslagsåkarna har förändrat sin vardag. Tommy Eliasson Winter till höger.

Frida Hansdotter och resten av de alpina landslagsåkarna har förändrat sin vardag. Tommy Eliasson Winter till höger. Foto: Getty Images/Pontus Orre/AftonbladetIBL


Glaciärerna smälter och backarna där de brukade träna går inte längre att träna i. Nu är det alpina landslaget nära att nå det första målet i sin klimatsatsning. Vi är inte perfekta, men vi är stolta över att vara med och försöka”, säger landslagschefen.

klar

Artikellänk är kopierad

Under säsong reser det alpina landslaget mest hela tiden. De åker flygplan och kör bil – förra året var deras koldioxidutsläpp fyra gånger mer än för en genomsnittlig svensk.

Samtidigt vittnar åkarna och landslagsledningen om dramatiska klimatförändringar.

– Vi flyger ju runt i hela världen när vi tränar och tävlar, och då ser vi mycket glaciärer. År för år ser vi hur de blir mindre och mindre. Jag slutade som aktiv 2010 och vissa ställen som jag tränade på då kan man inte längre träna på. Jag vet inte om glaciärerna de facto krymper, men vi ser ganska dramatiska förändringar, säger den alpina landslagschefen Tommy Eliasson Winter.

”Klarar det med enkla medel”

Det fick igång diskussionen om hållbarhet och förra året togs beslutet att göra något åt saken. Till 2019 skulle utsläppen ner med 25 procent och till 2022 ska de vara halverade, något som Dagens Nyheter var först med att berätta om.

– Jag är ganska säker på att vi kommer klara målet till nästa år, med ganska enkla medel, säger Eliasson Winter.

Alpina landslaget kontaktade Vattenfall för att vägleda dem i klimatsatsningen. Den innebär bland annat att de klimatkompenserar på flygresor, utbildar sina anställda i ”eco-driving”, tar med sig vattensnåla duschmunstycken på resor och skickar recept på klimatsmarta maträtter till hotellen där de bor.

– De här grejerna kanske är marginella ur ett stort perspektiv, men vi har mellan 50 och 60 000 medlemmar i alpina föreningar runt om i Sverige. Och när landslagsåkarna börjar prata, så lyssnar våra unga.

– Sen har vi börjat kolla på hur vi kan driva det här så att det uppmärksammas av fler. Kan vi få med andra förbund i Sverige och övriga världen? Då kan vi få en ”impact” på det stora hela.

Nya åtgärder i fortsättningen

I februari avgörs alpina VM i Åre. Då ska diskussionen med de andra ländernas alpina förbund intensifieras.

– Då ska vi få fler att ta rygg. De kanske inte kan göra lika mycket som vi, men det som de kan. Vi är inte här för att tillrättavisa de som inte kan, orkar eller har rätt partnerskap att göra det här.

Sara Hector och resten av storslalomåkarna gjorde säsongsdebut i Österrike i helgen.
Sara Hector och resten av storslalomåkarna gjorde säsongsdebut i Österrike i helgen.Foto: Sven Simon/IBL

För att fortsätta satsningen mot 2022 – och lyckas med målet att halvera utsläppen från förra året – planerar ledningen nya åtgärder.

Åre-VM ska vara helt fossilfritt, och förhoppningen är att kunna centrera träningen och resten av verksamheten för att dra ned på resorna.

– De flesta av åkarna tycker det är kul att göra den här satsningen. Nästan alla som håller på med utförsåkning gillar det faktum att de är ute i naturen. Att vara på fjället, den känslan driver många åkare. Klimatproblemen relaterar till väldigt många av dem. Sen är vi inte heller perfekta, men många av oss är stolta över att vara med och försöka.

Klimatsatsningen sätter sina spår även utanför landslagets verksamhet.

– Den stora vinningen är beteendemässigt. Varje dag jag är med i det här projektet blir jag bättre på att ta till vara på allt, från att sopsortera till hur jag förflyttar mig. Det har blivit ett självändamål, det är kul att hålla på med. Det trodde jag inte, att jag skulle bli så fångad.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro