ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Glada nyheten: Jorden blir grönare

Niklas Svahn · 1 Apr 2015
Uppdaterad 4 Apr 2015
Bilder från rymden visar att jorden blir grönare trots att stora regnskogsområden håller på att försvinna.

Bilder från rymden visar att jorden blir grönare trots att stora regnskogsområden håller på att försvinna. Foto: Carl Davies/CSIRO


Nu är det bevisat. Jorden blir långsamt grönare. Genom nya satellitbilder har forskare kunnat bevisa att jordens biomassa växer.

klar

Artikellänk är kopierad

Stora skogsområden växer och absorberar därför mer koldioxid än tidigare. Det visar en ny forskningsrapport där forskare från Australien har analyserat satellitbilder på jorden från 2003 fram till 2012.

De har använt sig av en ny metod som analyserar mängden ljusstrålning som stora skogsområden avger – och resultatet är att jorden blir grönare.

Forskarna har mätt det som kan benämnas som biomassa ovan jord, ”aboveground biomass”.

I rapporten, som publiceras i tidskriften Nature Climate Change, skriver forskarna att jordens globala "kolsänka" har blivit större. Under flera år på 2000-talet har forskarna sett en stor nedgång i biomassa. Men sedan 2006 har trenden pekat stadigt uppåt.

Svenske forskaren Jonathan Seaquist, docent i naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds universitet, kommenterar de mest intressanta punkter i studien:

– Det som är nytt och intressant är att savannen och dessa områden verkar bidra en större del till den globala variationen än tidigare, säger han.

Jonathan Seaquist förklarar att forskningen helt klart tyder på att jorden har blivit grönare. Men han höjer ett varningens finger.

– En grönare värld är nödvändigtvis inte en hälsosammare värld. Biodiversitet är mycket viktigt för jordens funktion. Om man tar bort regnskogsområden i Sydamerika, Afrika och Sydostasien då tar man bort en mycket viktig regleringsfunktion för jorden.

►LÄS MER: Världens koldioxidutsläpp ökar inte

Studien visar att regnskogens yta på jorden har minskat. Men skogen växer tillbaka i Ryssland och på stora delar av norra halvklotet – vilket kompenserar. Även buskstäpp i södra delen av Afrika och norra Australien har bidragit till ökningen.

Jonathan Seaquist förklarar att det beror på ökade regnmängder i områdena. I Ryssland beror ökningen på att jordbruksmark inte används längre och därför tillåts skogen att växa tillbaka. Och i Kinas fall att man omarbetat sina skogsplanteringsprogram.

–  När växtligheten ökar så ökar även lagringen av koldioxid i växterna på jorden . En grönare värld skulle delvis kompensera för koldioxidutsläpp.

Hur utvecklingen ser ut i framtiden är svår att sia om. Seaquist säger att det beror på klimatförändringarna och hur vi använder våra resurser. Men om regnskogen försvinner är det ett stort hot.

– Om regnskogen försvinner förlorar vi ett verktyg som vi kan använda för att lagra koldioxid.  Regnskogen fungerar som en buffert mot koldioxidutsläpp och klimatförändringar. Om den försvinner förlorar vi en viktig regleringsfunktion för jordens klimatsystem

Han säger att i dag dras mer koldioxid från atmosfären men samtidigt släpper människan ut för mycket för att den gröna utvecklingen ska vara tillräcklig.

En av forskarna till rapporten säger enligt Natureworldnews.com: ”Enda sättet att stabilisera klimatet är att minska de globala utsläppen orsakade av fossila bränslen till noll.”

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Svahn
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro